Copa-Cogeca: Ανησυχία Ευρωπαίων παραγωγών εξαιτίας της Ουκρανίας
Related Articles
Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών για την αναθεώρηση του Άρθρου 29 της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε.–Ουκρανίας (DCFTA) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ευρωπαϊκούς γεωργικούς κύκλους. Παρ' ότι η Ε.Ε. επιδιώκει να προσφέρει μακροπρόθεσμη σταθερότητα και βεβαιότητα στις εμπορικές της σχέσεις με την Ουκρανία, ο τρόπος με τον οποίο επεκτείνονται οι εμπορικές παραχωρήσεις προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς αγροτικούς φορείς, η νέα αναθεώρηση αν και αναγνωρίζεται ως μια προσπάθεια εξισορρόπησης των συμφερόντων, ανοίγει υπερβολικά την αγορά για συγκεκριμένες κατηγορίες ουκρανικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
- Αύξηση της δασμοαπαλλασσόμενης ποσόστωσης στο κρέας πουλερικών κατά 30%
- Αύξηση στις εισαγωγές αυγών κατά 300%
- Αύξηση στο καλαμπόκι κατά 54%
- Αύξηση στην αιθυλική αλκοόλη κατά 25%
- Αύξηση στη ζάχαρη κατά 498%
- Εκτόξευση των εισαγωγών μελιού κατά 583%
Οι παραπάνω αλλαγές, αν και προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου, δημιουργούν ανισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.
Πίεση στους παραγωγούς και έλλειψη μηχανισμών προστασίας
Αγροτικές ενώσεις σε πολλά κράτη–μέλη τονίζουν ότι η έκταση των παραχωρήσεων είναι δυσανάλογη, και αφήνει εκτεθειμένους τους παραγωγούς χωρίς ουσιαστική στήριξη. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη υπό πίεση από το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και προηγούμενες συμφωνίες εμπορικής φιλελευθεροποίησης.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για προϊόντα όπως τα μανιτάρια, τα οποία βρίσκονται ήδη σε κρίση, αλλά και για διάφορα γαλακτοκομικά, που πλέον έχουν πλήρως απελευθερωθεί, χωρίς ποσοστώσεις ή δασμούς.
Επιπλέον, οι αγροτικοί φορείς εκφράζουν έλλειψη εμπιστοσύνης στους μηχανισμούς ενεργοποίησης προστατευτικών μέτρων (safeguards). Όπως επισημαίνουν, κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαβουλεύσεων για τα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα (ATMs), παρουσιάστηκαν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πραγματική εμπειρία των παραγωγών επί τόπου.
Ερωτήματα για την τήρηση των όρων παραγωγής
Ένα ακόμη σημείο έντονης κριτικής αφορά τη συμμόρφωση της Ουκρανίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής. Παρ' όλο που η ευθυγράμμιση της ουκρανικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θεωρείται θετική — και ενισχύει την πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ — υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την εφαρμογή των κανόνων στην πράξη, λόγω των περιορισμών που προκαλεί ο πόλεμος.
Οι φορείς επισημαίνουν ότι η υιοθέτηση νόμων είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά η πραγματική εφαρμογή και οι έλεγχοι στους όρους παραγωγής είναι συχνά ανεπαρκείς, ιδίως σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η υγιεινή, η ασφάλεια τροφίμων και η καλή διαβίωση των ζώων.
Συνεχίζεται η αξιολόγηση του πλαισίου
Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις του τομέα, προχωρούν σε λεπτομερή ανάλυση του νέου πλαισίου, ώστε να αξιολογήσουν πλήρως τις συνέπειες για τους Ευρωπαίους αγρότες. Δηλώνουν πάντως έτοιμες να συνεχίσουν τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκοντας λύσεις που να είναι δίκαιες, διαφανείς και εφαρμόσιμες.
Τι είναι το Άρθρο 29 της DCFTA;
Το Άρθρο 29 της Συμφωνίας DCFTA (Deep and Comprehensive Free Trade Area) ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουκρανία αφορά τη σταδιακή απελευθέρωση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων. Ρυθμίζει:
- τις ποσοστώσεις και τους δασμούς για εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων,
- τη δυνατότητα αναθεώρησης αυτών των ρυθμίσεων για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση,
- και τη λήψη μέτρων προστασίας (safeguards) σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς.
Η πρόσφατη αναθεώρησή του φέρνει σημαντικές αλλαγές στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων στην Ε..Ε, οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις σε πολλούς γεωργικούς κλάδους.