Στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2% στην Ευρωζώνη

02 July 2025

Στο 3,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2% στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιoυνίου δημοσίευσε η Eurostat, το μεσημέρι της Τρίτης, 1 Ιουλίου.

Στο 3,6% «ανέβηκε» τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο του Μαΐου, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,3%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2% από 1,9%, συνεχίζοντας να κινείται κοντά στο στόχο της ΕΚΤ. Η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση, ενώ ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Εσθονία (5,2% από 4,6%), και ακολουθούν Σλοβακία (4,6% από 4,3%), Κροατία (4,4% από 4,3%) και Λετονία (4% από 3,7%). Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Κύπρο (0,5% από 0,4%) και ακολουθεί η Γαλλία (0,8% από 0,6%).

Υπηρεσίες και τρόφιμα στην πρώτη γραμμή

Ο κύριος παράγοντας που ανεβάζει τον πληθωρισμό είναι οι υπηρεσίες, με το κόστος σε τομείς όπως οι μεταφορές, η εστίαση και η υγεία να αυξάνεται. Στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, οι τιμές έμειναν σχεδόν σταθερές, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας το καθημερινό κόστος για τα νοικοκυριά.

Σταθεροποίηση βιομηχανικών αγαθών και ενέργειας

Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα, όπως έπιπλα και ρούχα, δείχνουν μια μικρή μείωση στον ρυθμό αύξησης τιμών, ενώ η ενέργεια συνεχίζει να πέφτει στις τιμές, αλλά πιο αργά από πριν. Η μικρή άνοδος στις τιμές της ενέργειας ίσως να σηματοδοτεί μια σταθεροποίηση στην αγορά, παρά τους παράγοντες όπως γεωπολιτικές εντάσεις και εποχικές αλλαγές.

Τι σημαίνει για την οικονομία

Η αύξηση του πληθωρισμού στο 2% σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Αν και ο στόχος πλησιάζεται, οι αυξημένες τιμές σε υπηρεσίες και τρόφιμα δυσκολεύουν τους καταναλωτές. Παράλληλα, η σταθεροποίηση στις τιμές ενέργειας μπορεί να βοηθήσει, αλλά παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων.

Προσεχείς εξελίξεις

Η Eurostat θα δημοσιεύσει τα τελικά στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες, δίνοντας μια πιο καθαρή εικόνα. Μέχρι τότε, οι ειδικοί και οι υπεύθυνοι πολιτικής θα παρακολουθούν στενά την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη διατήρηση σταθερών τιμών, που αποτελεί βασικό ζήτημα για την Ευρώπη.
Πηγή: ertnews.gr

02 July 2025
Banner