ΠΑΣΟΚ: Άμεση ανάγκη δράσης για την ευλογιά
Related Articles
Η ευλογιά στα αιγοπρόβατα αποτελεί σοβαρό και διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα για την ελληνική κτηνοτροφία, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της επιζωοτίας, η νόσος έχει εξαπλωθεί σε εννέα από τις δεκατρείς Περιφέρειες της Ελλάδας, με πάνω από 500 ενεργές εστίες και σχεδόν 110.000 ζώα να έχουν θανατωθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχα περιστατικά ευλογιάς σε γειτονικές ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες αντιμετωπίστηκαν μέσα σε λίγους μήνες και οι περιοχές αυτές πλέον έχουν ανακηρυχθεί «ελεύθερες» από τη νόσο. Στην Ελλάδα, όμως, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και εκτός ελέγχου, λόγω ελλείψεων στην οργάνωση και την υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων.
Έλλειμμα κτηνιάτρων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με ειδικούς από την Ομάδα Κτηνιατρικών Επειγόντων Περιστατικών, πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στις πληγείσες περιοχές. Η έκθεση που συνέταξαν ανέδειξε σημαντικά προβλήματα: ανεπαρκής αριθμός επίσημων κτηνιάτρων που ελέγχουν τη νόσο, κενά στη βιοασφάλεια των εκμεταλλεύσεων, καθυστερήσεις στην ανίχνευση των κρουσμάτων, ύποπτες παράνομες μετακινήσεις ζώων, αλλά και η γρήγορη εξάπλωση της νόσου σε πρόσφατα μολυσμένες περιοχές.
Οι ειδικοί τόνισαν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν επαρκούν και πρότειναν αυστηρότερα και πιο στοχευμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων την υλοποίηση εκστρατείας υποχρεωτικού εμβολιασμού μέσα στις ζώνες απαγόρευσης, με την υποστήριξη των αγροτών και της γαλακτοβιομηχανίας.
Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, το σχεδιασμό υποδομών και τη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ιδιαίτερα, ενδέχεται να επιβραδυνθούν ή να απαγορευτούν οι εξαγωγές κρίσιμων γεωργικών προϊόντων, όπως η φέτα ΠΟΠ, με καταστροφικές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα.
Το παράδειγμα της οζώδους δερματίτιδας στα βοοειδή της χώρας, που ακόμα και μετά από δέκα χρόνια από τον εμβολιασμό δεν έχει οριστεί ως «ελεύθερη» η Ελλάδα, αποτελεί προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, αν δεν υπάρχει σωστή οργάνωση και συντονισμός.
Τρία ερώτηματα ζητούν απαντήσεις
Με βάση όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ζητώντας σαφείς απαντήσεις σχετικά με:
- Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα.
- Αν σκοπεύει να εφαρμόσει υποχρεωτικό εμβολιασμό και, αν ναι, ποιες είναι οι επιχειρησιακές υποδομές και τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα δεν θα κινδυνεύσουν.
- Τι προτίθεται να κάνει για την επιτάχυνση της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων που έχουν χάσει ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας της νόσου.
Τονίζεται πως η αντιμετώπιση της ευλογιάς δεν είναι απλά ένα κτηνιατρικό θέμα, αλλά ζήτημα εθνικής σημασίας, που αφορά την υγεία και ευζωία των ζώων, την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, την επιβίωση των ορεινών και νησιωτικών περιοχών και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Χωρίς συντονισμένη και τεκμηριωμένη δράση, η διασπορά της νόσου θα συνεχιστεί και οι συνέπειες για την ελληνική κτηνοτροφία θα είναι ανυπολόγιστες.