Εξάρτηση της κτηνοτροφίας από τις επιδοτήσεις
Related Articles
Παρά τη μείωση του αριθμού των κτηνοτροφικών μονάδων τα τελευταία χρόνια, η Κρήτη σημείωσε αύξηση στον συνολικό αριθμό ζώων, εν αντιθέσει με τη γενική ευρωπαϊκή τάση. Από το 2010 έως το 2020, η Ελλάδα αύξησε κατά 9% τον ζωικό της πληθυσμό, ενώ η Ευρώπη σημείωσε πτώση 4%.
Η υπόθεση με την απάτη 100 κτηνοτρόφων, κυρίως από την Κρήτη, ανοίγει ξανά το θέμα της υπερβολικής εξάρτησης της κτηνοτροφίας από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατευθύνει το 82% των κονδυλίων της προς την κτηνοτροφία, είτε με άμεσες ενισχύσεις για ζώα (38%) είτε για ζωικά προϊόντα (44%).
Αν και αυτές οι ενισχύσεις στηρίζουν τους παραγωγούς όταν μειώνονται οι τιμές ή τα ζώα, ταυτόχρονα συνδέονται και με περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όπως αναφέρει το περιοδικό Nature, οι επιδοτήσεις για τα ζώα ευθύνονται για το 84% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον τομέα των τροφίμων στην Ε.Ε.
Η εικόνα της ελληνικής κτηνοτροφίας
Η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην κτηνοτροφία, αλλά το τοπίο έχει αλλάξει ραγδαία. Στη δεκαετία 2010–2020, ο αριθμός των μονάδων μειώθηκε κατά 50%, ενώ η ζωική παραγωγή σημείωσε άνοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAOSTAT για το 2023, η Ελλάδα διέθετε:
- 622.400 βοοειδή
- 7.892.300 πρόβατα
- 2.747.700 αίγες
Αξιοσημείωτο είναι πως μόνο το 23,5% των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων διαθέτουν ζώα, όταν στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 91,2%.
Επιτακτική ανάγκη για διαφάνεια
Η υπόθεση των παρανόμων επιδοτήσεων φανερώνει τα συστημικά κενά στον έλεγχο και τη διαχείριση των ενισχύσεων. Αν και οι επιδοτήσεις είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα του κλάδου, η αξιοπιστία τους τίθεται υπό αμφισβήτηση όταν γίνονται αντικείμενο κατάχρησης.
Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται διαφάνεια, σωστή στόχευση πόρων και ενίσχυση της νομιμότητας, ώστε να προστατευτούν οι πραγματικοί παραγωγοί και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Πηγή: selinawanucii.com