Ισπανία: Η ANICE ζητά αύξηση των μερίδων κρέατος στα σχολεία

27 February 2025

Ισπανία: Η ANICE ζητά αύξηση των μερίδων κρέατος στα σχολεία

Related Articles

Η Εθνική Ένωση Βιομηχανιών Κρέατος της Ισπανίας (ANICE), στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την υγεία των παιδιών και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, τονίζει τη μεγάλη διατροφική και ιατρική σημασία της διατήρησης μιας ισορροπημένης πρόσληψης τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης στα σχολικά γεύματα.

Η ANICE απευθύνει έκκληση προς την ισπανική κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τους περιορισμούς που επιβάλλονται στο κρέας στα σχολικά γεύματα, υιοθετώντας μια πιο ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση. Σύμφωνα με την Ένωση, είναι κρίσιμο να ληφθούν υπ' όψιν όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των παιδιών, καθώς η παράλειψη βασικών διατροφικών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις σε παιδιά και εφήβους.

Μάλιστα, η ANICE τονίζει ότι σε χώρες όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος είναι χαμηλή, τα ποσοστά καθυστέρησης της ανάπτυξης στα παιδιά είναι σημαντικά υψηλότερα.

Παρέμβαση στο Συμβούλιο του κράτους

Η ANICE, έπειτα από αίτημά της, απέκτησε το δικαίωμα ακρόασης από το Συμβούλιο του Κράτους και παρουσίασε τις ενστάσεις της επί του σχεδίου Βασιλικού Διατάγματος για την προώθηση υγιεινής και βιώσιμης διατροφής στα σχολεία.

Η Ένωση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του συγκεκριμένου κανονισμού από τη στιγμή που το υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Κατανάλωσης και Ατζέντας 2030 παρουσίασε την πρότασή του. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της εφαρμογής του Άρθρου 40 του Νόμου 17/2011 περί ασφάλειας των τροφίμων και διατροφής, το οποίο στοχεύει στην προώθηση μιας πιο υγιεινής και βιώσιμης διατροφής στα εκπαιδευτικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ANICE ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους γενικούς στόχους της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, καθώς αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας των παιδιών και στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στο σχολικό περιβάλλον.

Η ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στην παιδική διατροφή

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της ANICE, Giuseppe Aloisio, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη μια σφαιρική και ολιστική προσέγγιση στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Όπως αναφέρει, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη διατροφή, αλλά σχετίζεται και με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, την καθιστική ζωή, τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, καθώς και τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Όλοι αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Μείωση της Παιδικής Παχυσαρκίας και δεν πρέπει να αγνοούνται.

Για τον λόγο αυτό, η ANICE ζητά από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τους περιορισμούς στην κατανάλωση κρέατος στα σχολικά γεύματα και να υιοθετήσει μια πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των παιδιών.

Ο ρόλος του κρέατος στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών στις πιο κρίσιμες ηλικίες, όταν η διατροφή που λαμβάνουν στο σχολείο αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινής τους διατροφής. Και μάλιστα, όταν αυτές οι αλλαγές επιβάλλονται χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι ιατρικές και επιστημονικές συστάσεις», τονίζει ο Aloisio.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών, ως βάση μιας υγιεινής διατροφής. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μία φορά την εβδομάδα) και επεξεργασμένου κρέατος (μία φορά τον μήνα) είναι ανεπαρκής για τη σωστή διατροφή των παιδιών.

Για τον λόγο αυτό, η ANICE ζητά αύξηση των μερίδων κρέατος στα σχολικά γεύματα από δύο σε τέσσερις εβδομαδιαίως, ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών και εφήβων.
Πηγή: euromeatnews.com

27 February 2025