Κτηνοτροφία: Προκλήσεις και προοπτικές ανάκαμψης
Related Articles
Η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω ζωονόσων, όπως η ευλογιά και η πανώλη, που έχουν οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, περίπου 90.000 αιγοπρόβατα θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς, επηρεάζοντας 400 εκμεταλλεύσεις, με τις περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής να υφίστανται απώλειες άνω του 80% του ζωικού τους κεφαλαίου. Επιπλέον, η πανώλη προκάλεσε τον θάνατο άλλων 34.000 ζώων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απωλειών σε σχεδόν 124.000.
Συνολικές απώλειες και επιπτώσεις στην παραγωγή
Λαμβάνοντας υπόψη και τις απώλειες από φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου πνίγηκαν πάνω από 40.000 ζώα, οι συνολικές απώλειες τα τελευταία δύο χρόνια αγγίζουν τα 173.000 ζώα. Μαζί με τις ζημιές από πυρκαγιές και άλλες θεομηνίες, οι απώλειες φτάνουν τα 250.000 ζώα. Αυτή η μείωση του ζωικού κεφαλαίου επηρεάζει την επάρκεια κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων εγχώριας παραγωγής.
Οικονομικές προκλήσεις για τους κτηνοτρόφους
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς οι τιμές παραγωγού για κρέας και γάλα παρουσιάζουν πτώση. Συγκεκριμένα, η τιμή του αρνιού έχει μειωθεί κατά περίπου 2 ευρώ το κιλό σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το γάλα πωλείται περίπου 20 λεπτά φθηνότερα ανά λίτρο. Παράλληλα, οι ζωονόσοι έχουν μειώσει τη ζήτηση για αρνί και κατσίκι, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε άλλα είδη κρέατος.
Ανάγκη για αποζημιώσεις και στήριξη
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν αποζημιώσεις για τα χαμένα κοπάδια τους και υποστήριξη για την κάλυψη του κόστους των ζωοτροφών κατά την περίοδο καραντίνας των ζώων. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), το κόστος αντικατάστασης των ζώων που θανατώθηκαν ανέρχεται σε πάνω από 43 εκατ. ευρώ, ενώ το προβλεπόμενο κονδύλι είναι 20 εκατ. ευρώ.
Προκλήσεις στη διαχείριση των ζωονόσων
Η ευλογιά, μια ιδιαίτερα επιθετική νόσος, παραμένει ενεργή για 6 μήνες σε έναν στάβλο, καθιστώντας δύσκολη τη διαχείρισή της. Κάθε ζώο που νοσεί θανατώνεται, ενώ οι αυστηρές πρακτικές βιοασφάλειας είναι απαραίτητες για την πρόληψη της εξάπλωσης.
Μείωση ανθρώπινου δυναμικού και εργατικού κόστους
Η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη εργατικών χεριών, με πολλούς νέους να εγκαταλείπουν την ύπαιθρο. Οι εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων έχουν μειωθεί από 93.739 το 2020 σε περίπου 80.000 σήμερα. Παρά τις ικανοποιητικές αμοιβές, το εργατικό κόστος αυξάνεται, ενώ η έλλειψη φθηνού εργατικού δυναμικού αποτελεί σημαντική πρόκληση.
Προοπτικές και αναγκαίες παρεμβάσεις
Για την ανάκαμψη του κλάδου, είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων στήριξης από την πολιτεία, όπως η παροχή επαρκών αποζημιώσεων, η ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας και η προώθηση πολιτικών που θα ενθαρρύνουν τους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Πηγή: powergame.gr