Διαβούλευση για αναγνώριση προϊόντων ποιότητας της Δυτικής Ελλάδας
Related Articles
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων, θέτοντας σε ανοιχτή διαβούλευση μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2024 ένα φιλόδοξο έργο για την αναγνώριση προϊόντων με σήμανση ποιότητας ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν).
Η πρωτοβουλία, μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ή σε άλλο χρηματοδοτικό μέσο, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και τη διεθνή προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής.
Στόχοι της πρωτοβουλίας
Η δράση αποσκοπεί στην αναγνώριση και προστασία των τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας τη φήμη και την αξία τους. Βασικές επιδιώξεις περιλαμβάνουν:
- Προστασία των ονομασιών προϊόντων και ανάδειξη της μοναδικότητάς τους, η οποία συνδέεται με τη γεωγραφική προέλευση και την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
- Διατήρηση της βιοποικιλότητας και προστασία της παραδοσιακής παραγωγής και μεταποίησης.
- Κατοχύρωση δεσμών των προϊόντων με την τοπική κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα και το φυσικό περιβάλλον.
- Ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, προάγοντας την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση.
- Προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας των τοπικών προϊόντων, προσφέροντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αγορές.
- Σύνδεση του αγροτικού τομέα με άλλους τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία.
Κάλεσμα στους παραγωγούς
Ο Ανδρέας Φίλιας, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, επισήμανε τη σημασία της κινητοποίησης των τοπικών παραγωγών, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την υποβολή των σχετικών φακέλων. Όπως τόνισε:
«Η αναγνώριση προϊόντων ποιότητας ενισχύει τη φήμη τους και προσδίδει προστιθέμενη αξία σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. Με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, πέρα από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, θα εντάξουμε το έργο στην αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας».
Παράλληλα, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και φορείς να καταθέσουν προτάσεις και σχόλια μέσω της πλατφόρμας διαβούλευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η διαβούλευση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της Περιφέρειας (www.pde.gov.gr) στην ενότητα «Ενημέρωση/Διαβουλεύσεις».
Πηγή: ot.gr