ΚΑΠ: Πώς τα στρατηγικά σχέδια στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε.

26 November 2024

ΚΑΠ: Πώς τα στρατηγικά σχέδια στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε.

Related Articles

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλυσε την επίδραση των 19 στρατηγικών σχεδίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027 στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, τα σχέδια αυτά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν έως και 31 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως, κυρίως μέσω της δέσμευσης άνθρακα και της περιορισμένης εκπομπής ρύπων από το έδαφος. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η στροφή προς πιο βιώσιμες πρακτικές, όπως η βιολογική γεωργία, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Οι τρεις βασικές γεωργικές πρακτικές

Η ανάλυση επισημαίνει τρεις πρακτικές με τη μεγαλύτερη συμβολή στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής:

  • Αμειψισπορά ή διαφοροποίηση καλλιεργειών.
  • Καλυπτικές καλλιέργειες, που προστατεύουν το έδαφος και αυξάνουν τη δέσμευση άνθρακα.
  • Βιολογική γεωργία, η οποία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καλύπτοντας το 54% του συνολικού δυναμικού προστασίας.

Ειδικότερα, οι «πράσινες» δράσεις της ΚΑΠ περιλαμβάνουν τα οικολογικά καθεστώτα (38% του εκτιμώμενου δυναμικού) και τις δεσμεύσεις για το περιβάλλον και το κλίμα (30%). Παράλληλα, προστασία δασών και βοσκοτόπων, με έμφαση στη διατήρηση υφιστάμενων καταβοθρών άνθρακα, συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων.

Στρατηγικός στόχος: Κλιματική ουδετερότητα

Η ΕΕ δεσμεύεται να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η γεωργία, με το 35% των εκτάσεών της να επωφελούνται από τις νέες δράσεις, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να ενισχύσει τις αποθήκες άνθρακα. Για να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της ΚΑΠ, είναι απαραίτητη η σωστή απορρόφηση των μέτρων από τα κράτη-μέλη, με προσαρμοσμένα σχέδια δράσης που θα βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Αν και τα στρατηγικά σχέδια καλύπτουν το 92% της αγροτικής γης και το 95% των εκπομπών από τη γεωργία, η μελέτη αναγνωρίζει περιορισμούς, όπως η αβεβαιότητα στα εθνικά δεδομένα. Η ανάπτυξη βελτιωμένων μεθοδολογιών μπορεί να μειώσει τη δυσκολία αξιολόγησης των επιπτώσεων και να ενισχύσει την ακρίβεια στον υπολογισμό του κλιματικού αποτυπώματος.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου της Επιτροπής (2024), οι γεωργικές εκπομπές μειώθηκαν κατά 2% το 2023, ενώ η παραγωγή διατηρήθηκε, διασφαλίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια.

Με τη στήριξη και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα LIFE και Horizon Europe, η Ε.Ε. δείχνει ότι η πράσινη μετάβαση είναι εφικτή, ενώ διασφαλίζεται η αειφορία των φυσικών πόρων και η ευημερία των αγροτών.
Πηγή: ot.gr

26 November 2024