Νέο πρόγραμμα στήριξης Νέων Γεωργών
Related Articles
Την 1η Νοεμβρίου 2024, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, ανακοίνωσαν την υπογραφή της πρόσκλησης για το νέο πρόγραμμα «Νέων Γεωργών», που θα διαρκέσει από τις 29 Νοεμβρίου 2024 έως τις 22 Ιανουαρίου 2025.
Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας opske.gr
Σκοπός και χρηματοδότηση
Το πρόγραμμα «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας για την περίοδο 2023-2027. Η παρέμβαση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και το Ελληνικό Δημόσιο, με συνολική δημόσια δαπάνη 410 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:
- Την προσέλκυση και διατήρηση νέων γεωργών.
- Τη διευκόλυνση βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές.
- Την προώθηση της απασχόλησης και της ισότητας των φύλων στον αγροτικό τομέα.
- Την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Για να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως:
- Να είναι ενήλικες και κάτω των 40 ετών κατά την υποβολή της αίτησης.
- Να είναι νόμιμοι κάτοχοι γεωργικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
- Να μην έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τα τελευταία πέντε χρόνια.
- Να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση σύμφωνα με τα καθορισμένα κριτήρια.
Υποστήριξη και δεσμεύσεις
Η οικονομική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, με 70% του ποσού να καταβάλλεται κατά την ένταξη στο πρόγραμμα και το υπόλοιπο 30% μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους αύξησης της παραγωγής και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει τους νέους αγρότες και να ανανεώσει το παραγωγικό δυναμικό στον τομέα της αγροδιατροφής. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πρωτογενούς τομέα, που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την παρέμβαση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση βαθμολογικά κριτήρια και θα εγκριθούν όσες πληρούν τις προϋποθέσεις.
Πηγή: agro24.gr