Εκτιμήσεις για τη σταθεροποίηση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε.

22 October 2024

Εκτιμήσεις για τη σταθεροποίηση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη θα παραμείνει σταθερή το 2025, με μια ελαφρά μείωση της τάξης του -0,2% σε σύγκριση με το 2024. Η τελευταία εξαμηνιαία πρόβλεψη της Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, εκτιμά ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 20,77 εκατομμύρια τόνους το 2024, μια μικρή πτώση της τάξης του 0,5% σε σχέση με το 2023.

Η Επιτροπή τονίζει ότι μετά από δύο χρόνια σημαντικών μειώσεων στην παραγωγή, αυτή η μικρή πτώση υποδηλώνει σταθεροποίηση. Παράλληλα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς, φτάνοντας περίπου τα 30,9 κιλά ανά άτομο, τόσο το 2024 όσο και το 2025. Αυτή η μείωση αναμένεται να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατανάλωσης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Προβλήματα στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος

Στον τομέα των εξαγωγών χοιρινού κρέατος προς τρίτες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η έντονη πτωτική τάση των τελευταίων τριών ετών θα συνεχιστεί, αν και σε πιο αργό ρυθμό. Ειδικότερα, οι εξαγωγές για το 2024 αναμένεται να μειωθούν κατά 2,5%, φτάνοντας τους 2,93 εκατομμύρια τόνους, ενώ για το 2025 αναμένεται περαιτέρω πτώση της τάξης του 2,0%, με τον όγκο να αγγίζει τα 2,87 εκατομμύρια τόνους.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι εξαγωγές ήταν προκλητικές, καθώς οι Eυρωπαίοι παραγωγοί ήταν λιγότερο ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά. Παρά τη μείωση του χάσματος τιμών, η Επιτροπή ελπίζει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και το 2025 θα προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες στους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος.

Προοπτικές και προκλήσεις

Πάντως, η εμπορική σύγκρουση μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τις εξαγωγές. Η επιβολή τιμωρητικών δασμών στο χοιρινό από την Κίνα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών, προσθέτοντας έναν ακόμα παράγοντα αβεβαιότητας στην αγορά.
Πηγή: euromeatnews.com

22 October 2024
Banner