Ασαφείς κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων

16 October 2024

Ασαφείς κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων

Related Articles

Η συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλη Κόκκαλη, και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα, αποκάλυψε την αβεβαιότητα και την έλλειψη συγκεκριμένων απαντήσεων σχετικά με τις αποζημιώσεις που περιμένουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Ο κ. Κόκκαλης εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τον χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «επικοινωνιακό παιχνίδι» και «εμπαιγμό» προς τους κτηνοτρόφους, καθώς οι αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί αφορούν μόνο τα καθαρόαιμα ζώα, τα οποία διαθέτει μια μικρή μειοψηφία κτηνοτρόφων.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εξαγγελία για αύξηση της αποζημίωσης στα θηλυκά ζώα από 150 ευρώ στα 250 ευρώ και στα αρσενικά από 250 ευρώ στα 500 ευρώ αφορά μόνο τα ζώα με πιστοποιητικά καθαροαιμίας, αφήνοντας τους περισσότερους παραγωγούς εκτός των προνομιακών αυξήσεων.
Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως αυτός ο περιορισμός δημιουργεί αίσθημα αδικίας στον κτηνοτροφικό κόσμο, ειδικά στους εκτροφείς κοινών και ημίαιμων φυλών, που αποτελούν την πλειοψηφία.

Νέα ΚΥΑ

Στην τοποθέτησή του, ο υφυπουργός κ. Κέλλας προσπάθησε να καθησυχάσει τους κτηνοτρόφους, αναφέροντας ότι θα υπάρξει νέα ΚΥΑ τις επόμενες ημέρες, η οποία θα αναθεωρήσει τις αποζημιώσεις για όλα τα ζώα που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά, και όχι μόνο για τα καθαρόαιμα. Ωστόσο, οι απαντήσεις του κρίθηκαν ασαφείς και χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποσό της αποζημίωσης που θα δοθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες ζώων.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον κ. Κόκκαλη να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι, ενώ για τα καθαρόαιμα ζώα υπάρχει ήδη ανακοινωμένο ποσό, για τα κοινά και ημίαιμα πρόβατα και αίγες, δεν υπάρχει ακόμη καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης οικονομικής ενίσχυσης για τις ζωοτροφές, καθώς η καθυστέρηση στη χορήγηση τους δυσχεραίνει την επιβίωση των κτηνοτρόφων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού για επικείμενες αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες ζώων, η συζήτηση κατέληξε χωρίς σαφείς απαντήσεις για τις αποζημιώσεις της πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων, αφήνοντας να αιωρείται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση καθυστερεί την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος που επηρεάζει άμεσα την επιβίωση του κτηνοτροφικού τομέα.

16 October 2024