Δραματικές συνέπειες από την πανώλη και την ευλογιά των ζώων

27 September 2024

Δραματικές συνέπειες από την πανώλη και την ευλογιά των ζώων

Related Articles

Η κτηνοτροφία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των ζωονόσων, γεγονός που οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της περιοχής. Οι κτηνοτρόφοι, καθώς και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές ζημιές που έχουν προκύψει.

Τους τελευταίους μήνες, δύο σοβαρές ζωονόσοι, η πανώλη των αιγοπροβάτων και η ευλογιά, έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε ζώα και παραγωγή. Συγκεκριμένα, από την πανώλη που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2024, θανατώθηκαν 350 αιγοπρόβατα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και 841 στη Ροδόπη. Επιπλέον, από τις 20 Αυγούστου 2024 και μετά, η ευλογιά προκάλεσε τη θανάτωση περισσότερων από 7.000 αιγοπροβάτων στις περιοχές του Έβρου και της Καβάλας. Οι ζημίες αυτές δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά έχουν και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους.

Μειωμένη ανασύσταση των εκτροφών

Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των κτηνοτρόφων προσπαθεί να ανασυστήσει τις εκτροφές τους μετά από την απώλεια των ζώων τους. Μόλις το 15% των ζώων που θανατώθηκαν αντικαθίσταται, κάτι που επιδεινώνει την κρίση στον κλάδο. Ακόμη και για εκείνους που προχωρούν σε ανασύσταση, απαιτούνται χρόνια για να επανέλθουν στα προ της θανάτωσης επίπεδα παραγωγής.

Αιτήματα για στήριξη

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους. Τα αιτήματα αφορούν κυρίως οικονομικές αποζημιώσεις και στήριξη για να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που ζητούνται

  1. Αποζημιώσεις για τον εγκλεισμό των ζώων: Οι κτηνοτρόφοι ζητούν εφάπαξ αποζημίωση 33 ευρώ ανά ζώο για τις περιόδους που τα ζώα τους βρίσκονταν σε καθεστώς εγκλεισμού λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανώλη και την ευλογιά. Αυτή η αποζημίωση δεν προβλέπεται από την τρέχουσα νομοθεσία, ωστόσο λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, είναι αναγκαία.
  2. Αύξηση των αποζημιώσεων για τα θανατωμένα ζώα: Οι αποζημιώσεις που προβλέπει η ΚΥΑ του 2023 για τα ζώα που θανατώνονται λόγω των ζωονόσων θεωρούνται ανεπαρκείς. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να αυξηθεί η αποζημίωση στα 350 ευρώ ανά ζώο, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της τιμής αγοράς των ζώων και του κόστους εκτροφής τα τελευταία χρόνια.
  3. Επιπλέον οικονομική στήριξη για ανασύσταση των εκτροφών: Προτείνεται να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που θα θελήσουν να αντικαταστήσουν τα ζώα τους εντός του πρώτου έτους από τη θανάτωση. Οι έγκυες αίγες και πρόβατα ζητείται να αποζημιώνονται με υψηλότερο ποσό, καθώς έχουν μεγαλύτερη αξία.
  4. Αποζημιώσεις για το γάλα και το κρέας: Λόγω των απαγορεύσεων σφαγής και διακίνησης των ζώων, οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν απώλειες τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα. Ζητούν αποζημιώσεις για το γάλα που δεν συλλέχθηκε και για τα αμνοερίφια που δεν σφάχτηκαν, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της διατροφής τους και η απώλεια εσόδων.
  5. Άμεση ενεργοποίηση του Μέτρου 5.2: Το Μέτρο 5.2 προβλέπει πλήρη χρηματοδότηση για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν την άμεση εφαρμογή αυτού του μέτρου ώστε να καλυφθούν τα κόστη αγοράς νέων ζώων.
  6. Μέτρα βιοασφάλειας στα σύνορα: Προτείνεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, ώστε να αποτραπεί η είσοδος νέων ζωονόσων. Οι κτηνοτρόφοι προτείνουν τη δημιουργία αψίδων απολύμανσης για όλα τα εμπορικά και επιβατικά οχήματα που εισέρχονται στη χώρα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εισαγωγής νέων ασθενειών.

Η κτηνοτροφία αποτελεί κρίσιμο τομέα για την οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και για τη διατροφική ασφάλεια της χώρας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι λόγω των ζωονόσων ενδέχεται να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Η πολιτεία καλείται να παρέμβει, προσφέροντας ουσιαστική στήριξη, ώστε να ανακάμψει ο κλάδος και να προστατευτεί η οικονομία της υπαίθρου.
Πηγή: ot.gr

27 September 2024
Banner