Δυσκολίες στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – Επίδραση της ακρίβειας και πληθωρισμού

06 September 2024

Δυσκολίες στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – Επίδραση της ακρίβειας και πληθωρισμού

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια και η αύξηση του κόστους λειτουργίας έχουν εντείνει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, το 55,9% των επιχειρήσεων αναφέρουν μείωση της ρευστότητας τους. Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας είναι διαχρονικό και επιδεινώνεται από την πληθωριστική κρίση και τις αυξημένες επιβαρύνσεις. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρών επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά 14,3 μονάδες, φτάνοντας τις 49,6, ενώ η μείωση της ρευστότητας είναι χαρακτηριστική για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η έρευνα δείχνει σημαντική υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν βρισκόταν στις 63,9 μονάδες. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο δείκτης μειώθηκε στις 49,6 μονάδες. Η πτώση αυτή καταδεικνύει την έντονη αβεβαιότητα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης πληθωριστικής κρίσης και των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς το 29,6% δεν έχει καθόλου ρευστά διαθέσιμα, ενώ το 22,5% διαθέτει μόνο για έναν μήνα.

Απασχόληση και επενδύσεις

Παρά τις δυσκολίες, η απασχόληση παρουσιάζει θετικά στοιχεία. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, το 10,3% των επιχειρήσεων δήλωσε αύξηση προσωπικού, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο, το 9,2% προγραμματίζει αύξηση του προσωπικού. Οι επενδύσεις, αν και αυξημένες, είναι κυρίως μικρής κλίμακας. Περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν επενδύσεις, κυρίως σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά το 56,2% των επιχειρήσεων που επένδυσαν χρησιμοποίησαν κεφάλαια έως 5.000 ευρώ.

Δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού

Η αναντιστοιχία δεξιοτήτων παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα. Το 35,2% των επιχειρήσεων δηλώνει δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων, με κυριότερες ελλείψεις στις ειδικότητες τεχνιτών, βοηθών μαστόρων και προσωπικού καθαριότητας. Οι μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα στην προσβασιμότητα σε εξειδικευμένο προσωπικό. Οι λόγοι περιλαμβάνουν τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές και την έλλειψη εξειδίκευσης.

Πρόβλημα μειωμένων παραγγελιών

Η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες παρουσίασε σημαντική μείωση το πρώτο εξάμηνο του 2024, με το 47,3% των επιχειρήσεων να αναφέρουν μείωση των παραγγελιών. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στον τομέα του εμπορίου, ενώ η αύξηση των παραγγελιών παραμένει περιορισμένη στο 17,2% των επιχειρήσεων.

Αύξηση κόστους λειτουργίας

Το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά μεσοσταθμικά 37,4% από την αρχή της ενεργειακής κρίσης. Οι εμπορικές επιχειρήσεις είδαν αύξηση κατά 34%, οι μεταποιητικές κατά 44,1% και οι επιχειρήσεις υπηρεσιών κατά 36,4%. Εντούτοις, το 43,1% των οφειλετών έχουν οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ, με τα προβλήματα υπερχρέωσης να παραμένουν σημαντικά.

Η εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η οποία διεξήχθη μεταξύ 2-14 Ιουλίου 2024 σε δείγμα 803 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αναδεικνύει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για στρατηγικές βελτίωσης της ρευστότητας και υποστήριξης της απασχόλησης και των επενδύσεων.
Πηγή: powergame.gr

06 September 2024
Banner