Νέα ελαφρυντικά μέτρα για τις μετακινήσεις ζώων λόγω πανώλης των αιγοπροβάτων, αποφάσισε το ΥΠΑΑΤ

30 August 2024

Νέα ελαφρυντικά μέτρα για τις μετακινήσεις ζώων λόγω πανώλης των αιγοπροβάτων, αποφάσισε το ΥΠΑΑΤ

Related Articles

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε νέες αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στη ζωονόσο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, με στόχο την αποτροπή της διασποράς της ασθένειας. Με βάση τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, επιτρέπονται πλέον συγκεκριμένες μετακινήσεις ζώων, με εξαίρεση τις περιοχές που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο.

Αναλυτικά:

  1. Μετακινήσεις Ζώων: Από τις 30 Αυγούστου, επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση και αναπαραγωγή, καθώς και βοοειδών που συνδέονται υγειονομικά με αιγοπρόβατα, σε όλη τη χώρα, εκτός από συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, όπως Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, και άλλες που βρίσκονται σε ζώνες επιτήρησης και απαγόρευσης.
  2. Μετακινήσεις από Θερινούς Βοσκοτόπους: Από τις 2 Σεπτεμβρίου, επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκοτόπους εντός απαγορευμένων ζωνών προς σταυλικές εγκαταστάσεις εκτός αυτών, με όρους που θα οριστούν από τις κτηνιατρικές αρχές.
  3. Μετακινήσεις για Σφαγή: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων για σφαγή από και εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης στις πληγείσες περιφερειακές ενότητες, εκτός αν τα σφάγια υποστούν θερμική επεξεργασία. Σε άλλες περιοχές, οι μετακινήσεις για σφαγή επιτρέπονται με αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Οι αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές συνεχίζουν τις κλινικές εξετάσεις και δειγματοληψίες στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, με στόχο την εκρίζωση της νόσου. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επανεξεταστούν στις 6 Σεπτεμβρίου, ώστε να καθοριστούν περαιτέρω ενέργειες για τον έλεγχο της επιζωοτίας.

30 August 2024
Banner