Τσιάρας: Άμεσες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους και ρύθμιση κόκκινων δανείων

27 August 2024

Τσιάρας: Άμεσες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους και ρύθμιση κόκκινων δανείων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, διαβεβαίωσε πως οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους, των οποίων οι εκμεταλλεύσεις επλήγησαν από την πανώλη, θα είναι επαρκείς ώστε να αντικαταστήσουν τα ζώα που χάθηκαν λόγω της ασθένειας. Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1 FM», ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι το θέμα των αποζημιώσεων θα συζητηθεί στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., στις 23 Σεπτεμβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, έχει λάβει τα εύσημα για τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της ζωονόσου, με τη θανάτωση 25.000 ζώων, έναντι των 250.000 στη Ρουμανία.

Ο κ. Τσιάρας εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για τον περιορισμό της ευλογιάς των προβάτων στον Έβρο, σημειώνοντας ότι οι ζωονόσοι αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και δεν αναμένεται αύξηση στις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων λόγω των ασθενειών.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια των αγροτών, επισημαίνοντας ότι το θέμα βρίσκεται κοντά στη ρύθμισή του, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ως μέρος της συνολικής στρατηγικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Τέλος, δήλωσε ότι οι αποζημιώσεις για την κακοκαιρία Daniel θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με 270 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη καταβληθεί από τα συνολικά 310 εκατ. ευρώ.

27 August 2024
Banner