Αλλαγές για επαγγελματίες και επιχειρήσεις από το 2025

19 August 2024

Αλλαγές για επαγγελματίες και επιχειρήσεις από το 2025

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, σημαντικές αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή για περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με την υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myDATA για τη διαχείριση των φορολογικών τους στοιχείων.

Η κύρια αλλαγή είναι η αντικατάσταση των παραδοσιακών παραστατικών με δεδομένα που θα καταχωρούνται αποκλειστικά στο myDATA. Το σύστημα θα μην αποδέχεται ή αναγνωρίζει άλλα έγγραφα πέρα από αυτά που έχουν ηλεκτρονικά καταγραφεί, εξαλείφοντας τις δυνατότητες φοροαποφυγής. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να επιτρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών να υιοθετήσει πιο δίκαιες φορολογικές πολιτικές και να απελευθερώσει πόρους για κοινωνικές δράσεις.

Από το 2025, οι φορολογικές δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος θα είναι προσυμπληρωμένες, με κωδικούς «κλειδωμένους» που θα υπολογίζουν αυτόματα τους φόρους, εξαλείφοντας τα τελευταία περιθώρια απόκλισης. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να δηλώνουν έσοδα και έξοδα που δεν έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά.

Εν αναμονή της νέας χρονιάς, οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

  • Από 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, θα επιτρέπεται απόκλιση 10% στα έσοδα και 20% στις δαπάνες.
  • Από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, οι αποκλίσεις στα έσοδα θα περιοριστούν στο 0%, ενώ για τα έξοδα θα είναι δυνατή η επιπλέον δαπάνη 5%.

Επιπλέον, αναμένονται τροποποιήσεις στον τρόπο φορολόγησης των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Οι προσαρμογές θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου και στο κόστος μισθοδοσίας, καθώς και στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εξετάζεται η πιθανότητα μείωσης της επιβάρυνσης μέσω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα αυξήσει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.
Πηγή: amna.gr

19 August 2024
Banner