Επείγουσα έκκληση από τον ΣΕΚ για δράση κατά της πανώλης των αιγοπροβάτων – Άμεσες αποζημιώσεις και προληπτικά μέτρα

06 August 2024

Επείγουσα έκκληση από τον ΣΕΚ για δράση κατά της πανώλης των αιγοπροβάτων – Άμεσες αποζημιώσεις και προληπτικά μέτρα

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει έντονη ανησυχία για την πανώλη των αιγοπροβάτων που απειλεί τον κλάδο και ζητά άμεση και συντονισμένη δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ασθένειας.

Επείγουσες ανάγκες και αποζημιώσεις

Οι προσπάθειες μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί στην ανίχνευση των κρουσμάτων, αλλά λείπουν οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη μελλοντικών περιστατικών και την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων κτηνοτρόφων. Ο ΣΕΚ απαιτεί δίκαιες αποζημιώσεις, προτείνοντας 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα αρνιά που θανατώνονται ή πεθαίνουν λόγω της πανώλης.

Προβλήματα ιχνηλασιμότητας

Το τρέχον σύστημα ιχνηλασιμότητας ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης παρουσιάζει κενά, δημιουργώντας κινδύνους για τη διάδοση ασθενειών και την παραπλάνηση των καταναλωτών.

Ο ΣΕΚ προτείνει τα εξής μέτρα:

  1. Σύσκεψη Εργασίας: Να συγκληθεί άμεσα, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), σύσκεψη εργασίας με τις Εθνικές Οργανώσεις των κτηνοτρόφων και τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κρέατος και Φέτας.
  2. Εμβολιασμός Αιγοπροβάτων: Να εξεταστεί η εμβολιακή κάλυψη των αιγοπροβάτων σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού υπάρχουν στην Τουρκία και την Ινδία.
  3. Νέα Τεχνολογία Ιχνηλασιμότητας: Να εξεταστεί η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως η αλυσίδα μπλοκ (blockchain), για τον έλεγχο και την ιχνηλασιμότητα των ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης.
  4. Απαγόρευση Σφαγής και Μετακινήσεων: Η απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής των ζώων εν όψει της εορτής του 15 Αυγούστου πλήττει την εγχώρια αγορά. Ζητάμε την άρση της απαγόρευσης σφαγής σε περιοχές όπου δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας καλεί την πολιτεία να αναλάβει άμεση δράση για την προστασία του κλάδου και την αποτροπή μελλοντικών περιστατικών πανώλης.

06 August 2024
Banner