Φόβοι για τη γηγενή φυλή αιγοπροβάτων στα Αστερούσια Κρήτης – Βεβαιώσεις για πλήρεις αποζημιώσεις

02 August 2024

Φόβοι για τη γηγενή φυλή αιγοπροβάτων στα Αστερούσια Κρήτης – Βεβαιώσεις για πλήρεις αποζημιώσεις

Στα Αστερούσια, στην Κρήτη, οι δύο κτηνοτρόφοι, στα κοπάδια των οποίων ανιχνεύθηκαν τα κρούσματα, θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το "θεσσαλικό μοντέλο", λαμβάνοντας 125 ευρώ ανά ζώο, μετά από συνεννόηση του περιφερειάρχη Κρήτης με τον πρωθυπουργό.

Επιπλέον, μέσα σε πέντε μήνες, τα κοπάδια τους θα αποκατασταθούν πλήρως με αιγοπρόβατα της ίδιας φυλής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι φυλές αιγών και προβάτων στα Αστερούσια είναι γηγενείς της Κρήτης και δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την ευνοϊκή εξέλιξη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηρακλείου, Γιώργος Καργάκης, δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη ενημερωτική συνάντηση με στελέχη της Περιφέρειας.

Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες περιορισμού της νόσου. Ο κ. Καργάκης ανέφερε ότι μόνο στην αυστηρή ζώνη καραντίνας, ακτίνας τριών χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί στα Αστερούσια, υπάρχουν περίπου 20.000 αιγοπρόβατα. Συνολικά, η Κρήτη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων ζώων σε όλη την Ελλάδα.
Πηγή: ertnews.gr

02 August 2024
Banner