Ο Σ. Αρναούτογλου ζητά από την Κομισιόν άμεση υποστήριξη για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας λόγω κρουσμάτων πανώλης

20 July 2024

Ο Σ. Αρναούτογλου ζητά από την Κομισιόν άμεση υποστήριξη για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας λόγω κρουσμάτων πανώλης

Related Articles

Με γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, αιτείται άμεσης υποστήριξης για τους κτηνοτρόφους εξαιτίας της επιδημίας πανώλης στη Θεσσαλία.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η πρόσφατη εκδήλωση κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους τοπικούς κτηνοτρόφους και τις αρμόδιες Αρχές. Η συγκεκριμένη πανώλη είναι ζωονόσος και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ωστόσο οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους και τις τοπικές κοινότητες είναι σημαντικές. Σε συνδυασμό με τις περυσινές καταστροφές στη Θεσσαλία έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε απελπισία. Η καταπολέμηση της πανώλης των αιγοπροβάτων απαιτεί συντονισμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη στήριξη των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των ζωικών προϊόντων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρναούτογλου ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Ποια μέτρα στήριξης σκοπεύει να λάβει για τους πληγέντες κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία, ώστε να αντισταθμιστούν οι οικονομικές απώλειες και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων.
  2. Εάν υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση έκτακτων μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης της πανώλης των αιγοπροβάτων σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές.
  3. Ποιο είναι το σχέδιο για την ενίσχυση των ελέγχων και την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης και εάν υπάρχει πρόθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τις ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων ή άλλων θεραπευτικών μέσων κατά της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

    Πηγή: efsyn.gr
20 July 2024
Banner