Σύσκεψη για τις νέες χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος – Επιχειρήσεις και αγρότες καλούνται να πληρώσουν μη εγκεκριμένη απόφαση από την Ε.Ε.

17 July 2024

Σύσκεψη για τις νέες χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος – Επιχειρήσεις και αγρότες καλούνται να πληρώσουν μη εγκεκριμένη απόφαση από την Ε.Ε.

Χθες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος. Οι διαμαρτυρίες αυξάνονται λόγω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που επιβάλλει την επιστροφή των επιδοτήσεων για την επαγγελματική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο 2022-2023 στους παρόχους ενέργειας.

Η ΕΣΕΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Σε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΕΣΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για την επιστροφή σημαντικών ποσών επιδοτήσεων στους παρόχους ενέργειας. Υπογραμμίζει την ξαφνική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες δαπάνες.

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ θα αναγκαστούν να πληρώσουν επιχειρήσεις και αγρότες από μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ που είχαν λάβει, χωρίς και πάλι να έχει η κυβέρνηση πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΒΙΚΕΝ ΓΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΤΜΕΑΡ: Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, περισσότερες από 150.000 παροχές θα επηρεαστούν από την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019-2020. Αποκαλύπτεται ότι ορισμένοι κλάδοι επιχειρήσεων και αγρότες κατηγορούνται άδικα με μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, χωρίς να είναι επιλέξιμοι για τη μείωση σύμφωνα με κοινοτική απόφαση του 2019.

ΟΡΟΙ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ: Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά την ανάκληση της ΚΥΑ και επισημαίνει ότι εάν οι δαπάνες δεν καλύπτονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ελληνική Πολιτεία πρέπει να αναλάβει το κόστος για την επιστροφή των επιδοτήσεων.

17 July 2024
Banner