Προτεραιότητες στον γεωργικό τομέα της Ε.Ε. – Τα κύρια σημεία για την Ελλάδα

01 July 2024

Προτεραιότητες στον γεωργικό τομέα της Ε.Ε. – Τα κύρια σημεία για την Ελλάδα

Στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήταν το μέλλον και ο κρίσιμος ρόλος του πρωτογενούς τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως υπογράμμισαν τα κράτη-μέλη, η γεωργία έχει στρατηγική σημασία, καθώς αποτελεί «προπύργιο» τόσο για την επισιτιστική ασφάλεια της ηπείρου όσο και για την αυτονομία της. Παράλληλα, ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Για να συνεχιστεί η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων σε ποσότητες ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ένα δικαιότερο εισόδημα για τους αγρότες, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής και βελτίωση των όρων ανταγωνισμού. Η επίτευξη αυτού μπορεί να γίνει μέσω της διασφάλισης θεμιτού και αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον Κώστα Μπαγινέτα, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένας βιώσιμος και ανθεκτικός γεωργικός τομέας συνδέεται άμεσα με την υψηλή ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, ενισχύοντας διάφορες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες στην Ένωση και στα κράτη-μέλη. Ο τομέας αυτός συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια και την αυτονομία της Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μέρος της λύσης για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στις κλιματικές προκλήσεις, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολιτικές και προτεραιότητες στον Αγροτικό Τομέα

Ένα βασικό εργαλείο για την υποστήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Η τρέχουσα ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027 έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., οδηγώντας σε πρόσφατες τροποποιήσεις του κανονισμού της.

Οι τροποποιήσεις αυτές περιλαμβάνουν εννέα ωφέλιμα πρότυπα που αφορούν το περιβάλλον, το κλίμα και τους αγρότες. Οι υπουργοί Γεωργίας σημείωσαν ότι η ΚΑΠ πρέπει να προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα, ενώ παράλληλα να αυξήσει τη συνοχή και τις συνέργειες μεταξύ διαφόρων πολιτικών επιπέδων, με στόχο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στα συστήματα τροφίμων.

Οι πόροι της ΚΑΠ πρέπει να είναι επαρκείς και να κατανέμονται δίκαια σε όσους πραγματικά παράγουν, ενώ πρέπει να υποστηριχθούν προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

Εμπόριο, Νέοι Αγρότες, κλιματική αλλαγή και περιβάλλον

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε., το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας υπογράμμισε την ανάγκη ισορροπημένης διαχείρισης των εμπορικών μέσων για την προστασία των εγχώριων παραγωγών, ανάπτυξης συμβουλευτικών συστημάτων και εκπαίδευσης Συμβούλων για τους αγρότες.

Η ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού είναι κρίσιμη για τη συνέχεια της γεωργικής δραστηριότητας. Όπως δήλωσε ο κ. Μπαγινέτας, η υποστήριξη των νέων αγροτών και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε γη και κεφάλαια είναι απαραίτητες για την ανανέωση των γενεών στον αγροτικό τομέα.

Η κλιματική κρίση απαιτεί ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γεωργικού τομέα, δεδομένων των αυξανόμενων προκλήσεων που σχετίζονται με το νερό και τη διαθεσιμότητά του. Οι αγρότες πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για βιώσιμες πρακτικές με υψηλά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων.

Σημαντικά σημεία για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η κατανόηση του στρατηγικού ρόλου της γεωργίας, η προσήλωση στους στόχους της ΚΑΠ, η ενίσχυση των πόρων, η ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση και οι κατάλληλοι μηχανισμοί στήριξης είναι ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα, σημαντικά σημεία είναι η αναγνώριση των εδαφικών ιδιαιτεροτήτων και των μικρών εκμεταλλεύσεων, η προώθηση της καινοτομίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ίσους όρους και η διασφάλιση δίκαιου και επαρκούς εισοδήματος για τους γεωργούς, ενισχύοντας τη θέση τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

01 July 2024
Banner