Χωρίς συναίνεση των κρατών-μελών και λύσεις για τα αγροκτηνοτροφικά, το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

25 June 2024

Χωρίς συναίνεση των κρατών-μελών και λύσεις για τα αγροκτηνοτροφικά, το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Related Articles

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο χωρίς να καταφέρει να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για βασικά θέματα της αγροκτηνοτροφίας.

Χωρίς τη συναίνεση των κρατών-μελών στα συμπεράσματα, η βελγική Προεδρία δημοσιοποίησε τα σημεία που υποστηρίχθηκαν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών. Αυτά περιλαμβάνουν την έμφαση στον βασικό ρόλο του αγροτικού τομέα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας, καθώς και την αναγνώριση των πολυάριθμων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η κερδοσκοπία και η γραφειοκρατία.

Τα συμπεράσματα επικεντρώνονται επίσης σε διάφορα βασικά στοιχεία για το μελλοντικό όραμα, όπως: ένας ισχυρός και ανταγωνιστικός γεωργικός τομέας της Ε.Ε., καινοτομία και συνεργασία, απλούστευση, υποστήριξη νέων και νεοεισερχόμενων αγροτών, και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Η βελγική Προεδρία παρείχε επίσης ενημέρωση για την πρόοδο τεσσάρων νομοθετικών προτάσεων που αφορούν:

  • Πρόταση κανονισμού για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό
  • Πρόταση κανονισμού για το δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό
  • Πρόταση κανονισμού για το πλαίσιο παρακολούθησης των δασών
  • Πρόταση κανονισμού για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά

Σε δημόσια συνεδρίαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ανακοίνωσή της για την πρόοδο της βιώσιμης αλιείας στην ΕΕ και τους προσανατολισμούς για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2025.

Επιπλέον, η βελγική Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του συμποσίου που διοργάνωσε σχετικά με τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης στη συσκευασία.

Παρών και ο νέος ΥΠΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που παρευρίσκομαι στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου, δεδομένου ότι προηγήθηκαν πρόσφατα οι ευρωεκλογές. Ένας νέος κύκλος ξεκινά με πολλές νέες και μεγάλες προκλήσεις, με θέματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως την Ελλάδα. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτόν τον διάλογο και την αναζήτηση λύσεων, εντός του πλαισίου των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διαχρονικής της πορείας. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, με βάση την υπάρχουσα ατζέντα, θα ενισχύσουν σημαντικά τη ζωή, τη δραστηριότητα και τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, αλλά και γενικότερα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση να συμβάλλουμε συλλογικά στα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδέες και εξελίξεις που θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τον παραγωγικό ιστό της Ευρώπης».

Πηγή: agro24.gr

25 June 2024
Banner