Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο λιανεμπόριο

23 June 2024

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο λιανεμπόριο

Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων εξέδωσε εγκύκλιο για τη συνέχιση και επέκταση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του κυβερνητικού προγραμματισμού. Το μέτρο αυτό επιδιώκει την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της ανεπίσημης εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι εργαζόμενοι στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου ενσωματώθηκαν στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Από την 1η Ιουλίου 2024, το μέτρο αναμένεται να είναι πλήρως εφαρμοσμένο για όλους τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους.

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας περιλαμβάνει την καταχώριση και διαχείριση των ωραρίων εργασίας και των υπερωριών των εργαζομένων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα δήλωσης και εφαρμογής εξαήμερης εργασίας για επιχειρήσεις με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών ή σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Η δυνατότητα αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προσφέροντας ταυτόχρονα επιπλέον οικονομική ανταμοιβή σε περιπτώσεις εξαήμερης εργασίας.

Πηγή: amna.gr

23 June 2024
Banner