Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το πλαίσιο που αφορά ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ

18 June 2024

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το πλαίσιο που αφορά ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ

Related Articles

Ολοκληρώθηκε χθες η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση ζητημάτων που δυσχεραίνουν την παρακολούθηση της εφαρμογής της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ. Επικεντρώνεται στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών αρχών ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των ελέγχων.

Προβλέπονται, επίσης, υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν ή συσκευάσουν γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, καθώς και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας των προϊόντων αυτών. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, το οποίο θα διευκολύνει το ελεγκτικό έργο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και θα διασφαλίζει την ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα ελέγχου με πιστοποίηση.

Το νομοσχέδιο διαμορφώνει επίσης ένα πλαίσιο διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης που θα επιβάλλονται από τον ΕΛΓΟ - Δήμητρα σε περιπτώσεις παρατυπιών ή παραβάσεων της νομοθεσίας για τις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων. Προβλέπονται επίσης διοικητικά πρόστιμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας των παραβάσεων.

Οι αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ - Δήμητρα περιλαμβάνουν ελέγχους της παραγωγής, ποιότητας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, με στόχο την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ. Οι έλεγχοι αυτοί θα είναι επιτόπιοι, τακτικοί ή έκτακτοι, και θα διασφαλίζουν διαφάνεια, δικαιοσύνη και αμεροληψία.

Επιπλέον, αντιμετωπίζεται το νομικό κενό σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ, επιτρέποντας στις ομάδες αυτές να διενεργούν εσωτερικούς ελέγχους και να κοινοποιούν τα αποτελέσματα στον ΕΛΓΟ - Δήμητρα.

Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη χρήση τροφίμων ως συστατικά προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για παραβάσεις στον τομέα αυτό. Υποχρεώσεις επιβάλλονται επίσης στις ελεγκτικές αρχές που διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις σε τομείς εκτός της αρμοδιότητάς τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ευχαρίστησε όλους τους πολίτες για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και τόνισε ότι οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου νόμου. Επιπλέον, επεσήμανε πως στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η προστασία και η ενίσχυση της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων και η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.

18 June 2024
Banner