Επανεξετάζει η κυβέρνηση τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών – Στις 17/6 προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου

13 June 2024

Επανεξετάζει η κυβέρνηση τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών – Στις 17/6 προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου

Οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δικαιώνοντας τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.).

Η υποχώρηση αυτή ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών και εν τέλει την κατάργηση του νέου συστήματος.

Σύμφωνα με πηγές, η βασική αλλαγή που ετοιμάζεται είναι η κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Αντ' αυτού, η φορολόγηση θα γίνεται με βάση τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA. Τα έσοδα, τα έξοδα και τα καθαρά κέρδη των επαγγελματιών θα προσδιορίζονται από τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, χωρίς άλλες παρεμβάσεις, και βάσει αυτών θα υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024, τα οποία θα φορολογηθούν το 2025. Οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον φόρο, καθώς θα προκύπτει από τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων του myDATA.

Ενώ ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης καταργείται, η φορολόγηση μέσω myDATA δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι προς το συμφέρον των επαγγελματιών. Η νέα μέθοδος θα βασίζεται στα έσοδα και τις δαπάνες που έχουν δηλωθεί, επί των οποίων θα εφαρμόζεται ένας μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι η αντικατάσταση των τεκμηρίων με τη φορολόγηση μέσω myDATA θα κάνει τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών πιο αντικειμενική και αδιαμφισβήτητη.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 75.166 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι την 10η Ιουνίου, οι 37.943 (50,48%) εμπίπτουν στα τεκμήρια, ενώ οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν δηλωθέντα εισοδήματα υψηλότερα από τα τεκμήρια. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί 255 δηλώσεις επαγγελματιών που αμφισβητούν τα τεκμήρια και ζητούν φορολογικό έλεγχο.

Παρ' όλα αυτά, τη Δευτέρα, 17/2, στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κατατεθούν Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του νόμου 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Πηγή: eea.gr

13 June 2024
Banner