Τέλος Ιουνίου η εξόφληση στους πλημμυροπαθείς από τον ΕΛΓΑ, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός

06 June 2024

Τέλος Ιουνίου η εξόφληση στους πλημμυροπαθείς από τον ΕΛΓΑ, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός

Στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη, 4 Ιουνίου, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στη Λάρισα και παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, διευκρινίστηκε πως οι εξοφλήσεις των αποζημιώσεων για τους πλημμυροπαθείς παραγωγούς μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ οι οποίες ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ.

Οι συγκεκριμένες εξοφλήσεις αφορούν 30.000 δηλώσεις ζημίας για φυτική παραγωγή και περίπου 2.500 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου, για τις οποίες έχουν δοθεί αντίστοιχα προκαταβολές 133 εκατ. ευρώ και 17 εκατ. ευρώ.

O κ. Αυγενάκης έκανε αναδρομή στις μέχρι τώρα παροχές, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δημιουργήσαμε εκ του μηδενός συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να καλύψει τις απώλειες και να ενισχύσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν και στην δωρεάν ανακατασκευή των στάβλων που κατεστράφησαν. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει. Κάλυψη 100%. “Χτίσαμε” το πρόγραμμα αυτό εκ του μηδενός, με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ. Από τις 7/3 έως τις 31/7 βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησής του με υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Επειδή, δε, ετέθη το ζήτημα ότι κάποιοι εκ των αγροτών δεν διαθέτουν το κεφάλαιο να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, θέλω να επαναλάβω ότι η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει το 95% της δαπάνης ως τρόπο στήριξης αυτής της προσπάθειας.

»Ενισχύσαμε στοχευμένα την περιοχή με δύο προγράμματα απονιτροποίησης ύψους 150 εκατ. Το πρώτο πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. αφορά αποκλειστικά την περιοχή της Θεσσαλίας, Βόρειας Φθιώτιδας και Έβρου και το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. το οποίο στην ουσία αποτελεί επέκταση υφιστάμενου προγράμματος για όλη τη χώρα. Το μεγάλο πρόγραμμα είναι στοχευμένο στην περιοχή που επλήγη.

»Εντάξαμε όλους τους επιλαχόντες στα Σχέδια βελτίωσης, με το μέτρο 4.2 , για την περιοχή της Θεσσαλίας. Έχουμε εγκρίσεις για 322 επί πλέον επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά 36,5 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλία, σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης, που αντιστοιχούν σε 598 δικαιούχους.

»Επιτύχαμε διετή απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς κρέατος και γάλακτος στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα».

06 June 2024
Banner