Νέο κρούσμα πανώλης των χοίρων στον δήμο Βόλβης

27 February 2024

Νέο κρούσμα πανώλης των χοίρων στον δήμο Βόλβης

Σε εκτροφή στα Στεφανινά του Δήμου Βόλβης εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης, ενώ έχουν ήδη θανατωθεί όλα τα ζώα της φάρμας αλλά και τα γειτονικά, προκειμένου να αποφευχθεί μετάδοση της νόσου. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, ενώ τα ζώα που έχουν θανατωθεί θα αποζημιωθούν στους κτηνοτρόφους. Πρόσθεσε μάλιστα τα εξής: «Τώρα έχουν καθοριστεί ζώνες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί. Οι πιο αυστηροί περιορισμοί προβλέπουν την απαγόρευση μεταφοράς ζώων, είτε ζωντανών είτε νεκρών, από σφαγεία. Αν πρέπει κάποια ζώα να σφαχτούν πηγαίνουν σε συγκεκριμένο σφαγείο για να υπάρχει ένας έλεγχος. Υπάρχουν όμως και άλλες ζώνες ευρύτερα στις οποίες επιτρέπεται η σφαγή ζώων και η μεταφορά τους σε άλλα σημεία της Ελλάδας».

Να θυμίσουμε πως στις 19/2, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε δημοσιοποιήσει ότι το 2024 ανευρέθηκαν συνολικά σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, μία εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης. Όμως και στους νεκρούς αγριόχοιρους βρέθηκαν μία εστία στην Ενότητα Σερρών, οκτώ στην Ενότητα Πέλλας, μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης και μία εστία θηρευμένου αγριόχοιρου στη Θεσσαλονίκη.

Η Περιφέρεια επισημαίνει πως αν και η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, εντούτοις είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

27 February 2024
Banner