Δεκτές οι περισσότερες ελληνικές προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας – Αναθεώρηση της ΚΑΠ
Related Articles
- Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για τις αλλαγές στην ΚΑΠ – Προώθηση των ελληνικών προτάσεων
- Οι αλλαγές στην ΚΑΠ το κύριο θέμα συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Γεωργίας Ελλάδας, Γαλλίας και Σλοβενίας σε Παρίσι και Λουμπλιάνα
- Επείγουσα εφαρμογή των αλλαγών της ΚΑΠ ζήτησε ο ΥΠΑΑΤ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας – Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν από την άνοιξη του 2024
Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. έκανε δεκτές, χθες στις Βρυξέλλες, τις περισσότερες από τις ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να μάχεται για περισσότερες βελτιώσεις στην ΚΑΠ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγών και τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία απέναντι στους αγρότες και όχι τιμωρητική διάθεση, δηλώνοντας πως προτίθεται να προτείνει αύξηση της κρατικής βοήθειας ήσσονος σημασίας (de minimis) στους αγρότες, όπως ζήτησαν ορισμένα κράτη-μέλη, παράταση του ισχύοντος προσωρινού πλαισίου κρατικής βοήθειας και των αυτόνομων μέτρων για Ουκρανία για την περίοδο 2024-2025, αλλά και τη μετατροπή στο μέλλον ορισμένων περιοριστικών όρων (GAEC) που επιβάλλονται στους αγρότες σε προαιρετικά οικoλογικά συστήματα (voluntary eco-schemes), διότι αυτά έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Με τη σειρά του ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των "27" έκανε ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας, παράλληλα, πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας.
Αποτελεί ομόφωνη θέση του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερη απλούστευση και ευελιξία για την εφαρμογή των ΚΓΠΚ ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.
Η Βελγική προεδρία έχει κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά η προσπάθεια για βελτίωση της ΚΑΠ πρέπει να συνεχισθεί.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την προσπάθεια για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις αλλά και για δομικές αλλαγές προς όφελος των αγροτών μας.
Αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, και ειδικότερα μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην συμμαχία των 9 ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EU MED 9), με μεθοδικό τρόπο, πιέζουμε ώστε να επιτύχουμε και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027».
Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία της αναθεώρησης της ΚΑΠ, στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας όλα τα κράτη συμφωνήσαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βέλγος υπουργός Γεωργίας David Clarinval δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση.
Η προεδρία του Συμβουλίου αποστέλλει τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της Επιτροπής να κάνει την αναθεώρηση στην παρούσα θητεία (πριν τις ευρωεκλογές).
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ursula von der Leyen, σε συνεργασία με τους αρχηγούς των κρατών-μελών πρόκειται να καταλήξουν στο κείμενο της αναθεώρησης.