Συνάντηση ΣΕΚ με τον Δ. Μελά
Related Articles
Με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δημήτρης Μελάς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Διδάγγελος, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΚ, Λευτέρης Γίτσας, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΚ και της ΠΑΣΕΓΕΣ Χρήστος Μπαρλιάς και ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΚ Ανδρέας Γεωργούδης.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων κατέθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό τις προτάσεις του ΣΕΚ για το θέμα των βοσκοτόπων, ζήτησαν την τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά στην κατανομή των βοσκήσιμων γαιών και τόνισαν την αναγκαιότητα της επίσπευσης της διαδικασίας σύνταξης των προσωρινών σχεδίων βόσκησης.
Επίσης, το προεδρείο του ΣΕΚ αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν στο υψηλό κόστος παραγωγής και ενέργειας, στις τιμές παραγωγού στο γάλα και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, στην αναγκαιότητα της επίσπευσης της ολοκληρωμένης εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την αποφυγή των παράνομων ελληνοποιήσεων, όπως επίσης και σε θέματα ρευστότητας, φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών, χρηματοδοτήσεων κ.ά.
Ο κ. Μελάς δεσμεύθηκε να εξετάσει τα αιτήματά τους με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και εφόσον αυτό είναι εφικτό, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής του ιδιότητας, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Κατά τη συνάντηση ο κ. Μελάς:
- υπογράμμισε την αναγκαιότητα της μακροπρόθεσμης χάραξης Εθνικής Στρατηγικής και στον τομέα της κτηνοτροφίας.
- ενημέρωσε το προεδρείο του ΣΕΚ για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου η Επιτροπή πρότεινε πακέτο μέτρων 500 εκατομμυρίων ευρώ, για την άμεση στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.
- επεσήμανε για το θέμα του γάλακτος ότι η λήξη των ποσοστώσεων οδήγησε σε μείωση της παραγωγής σε χώρες με υψηλό κόστος και δυσχερέστερες συνθήκες παραγωγής και διακίνησης, όπως η Ελλάδα και ότι η παράμετρος αυτή πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την κατανομή της έκτακτης ενίσχυσης στα κράτη μέλη από την Ε. Επιτροπή.
- πρόσθεσε, ότι η αναγραφή της χώρας καταγωγής του γάλακτος είναι σημαντική για την ενίσχυση της διαφάνειας και των μικρών εκμεταλλεύσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας.
Τέλος, ο κ. Μελάς τόνισε στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών στήριξε το θέμα της ρευστότητας στην αγορά μέσω της αύξησης των προκαταβολών των ενισχύσεων τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου Πυλώνα, και ζήτησε από την Επιτροπή να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία ώστε οι απαιτούμενοι έλεγχοι να ολοκληρωθούν πριν την τελική εξόφληση των γεωργών, ένα θέμα που, όπως είπε, αναμένεται να συζητηθεί σε Ειδική Επιτροπή Γεωργίας την Παρασκευή και να αποτελέσει το κύριο θέμα στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας την προσεχή Τρίτη.