Στη Θεσσαλία σήμερα υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε.
Related Articles
- Ο Σ. Αρναούτογλου ζητά από την Κομισιόν άμεση υποστήριξη για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας λόγω κρουσμάτων πανώλης
- Εμφάνιση πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα – Μέτρα αντιμετώπισης από το ΥΠΑΑΤ
- ΥΠΑΑΤ: Πρώτο μέλημά μας η προστασία των ελληνικών προϊόντων – Στήριξη στους αγρότες αξιοποιώντας όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα
Πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία επισκέπτονται σήμερα (Πέμπτη 9/11) υπουργοί Γεωργίας χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Πρόκειται για συνέχεια της επίσκεψης του Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου.
Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους υπουργούς της Βουλγαρίας, Kiril Vatev, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος, της Μάλτας, Anton Refalo και την υφυπουργό της Σλοβενίας, Eva Knez. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι πρέσβεις της Ισπανίας, Carles Casajuana, της Κροατίας, Aleksandar Sunko και της Μάλτας, Joseph Cuschieri, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις κυβερνήσεις χωρών που έχουν στείλει αντιπροσωπείες.
Την Τετάρτη 8/11 ο Λευτέρης Αυγενάκης δέχτηκε στο γραφείο του τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Anton Refalo και τον πρέσβυ της Μάλτας στην Ελλάδα, Joseph Cuschieri. Συζήτησαν τα πεδία στα οποία υπάρχει δυνατότητα ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών, με την κτηνοτροφία και την αλιεία στη Μεσόγειο να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τη Σλοβένα υφυπουργό, Eva Knez, με την οποία συζήτησαν κυρίως για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες με κοινό παρονομαστή την κλιματική κρίση καθώς, αντίστοιχα με την κακοκαιρία Daniel η Σλοβενία αντιμετώπισε, στις αρχές Αυγούστου, ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με έντονες πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η Σλοβενία έχει ζητήσει στήριξη από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024.
Στις συναντήσεις αντηλλάγησαν απόψεις για πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξουν από κοινού οι μεσογειακές χώρες για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων από έντονα καιρικά φαινόμενα, στον πρωτογενή τομέα.