Πιέσεις Ε.Ε. στην Ιταλία να εγκρίνει το καλλιεργούμενο κρέας – Παρέμβαση σε ψηφισμένο σχέδιο νόμου που το απαγορεύει
Related Articles
Η ιταλική κυβέρνηση απέσυρε το σχέδιο νόμου που είχε ψηφίσει για την απαγόρευση του καλλιεργούμενου κρέατος καθώς και την ακύρωση της χρήσης όρων όπως «σαλάμι» ή «μπριζόλα» για προϊόντα φυτικής προέλευσης από τη διαδικασία ελέγχου της Ε.Ε., παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως επιμαίνει στις αρχικές αποφάσεις της. Όπως συμβαίνει με κάθε νομοθεσία που μπορεί να επηρεάσει την ενιαία αγορά της Ε.Ε., το νομοσχέδιο πρέπει να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προτού εγκριθεί, μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται TRIS.
Πολλά ΜΜΕ της Ιταλίας υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση απέσυρε τη συγκεκριμένη διαδικασία «ενόψει της συνεχιζόμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης και των αλλαγών που ενδέχεται να υποστεί το κείμενο και θα επανέλθει εκ νέου για έγκριση στη Βουλή».
Σχετικά με τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί η Ιταλία στο σχέδιο νόμου, η Francesca Gallelli, Σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων στο Good Food Institute Europe, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η κίνηση της Ιταλία να δεχθεί τον ευρωπαϊκό έλεγχο υποδηλώνει τη βούληση της κυβέρνησης να τροποποιήσει το κείμενο του νομοσχεδίου, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με το Δίκαιο της Ε.Ε. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ωστόσο, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέρριψε όλες τις τροπολογίες στο κείμενο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούσαν στην εναρμόνιση του νομοσχεδίου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, γεγονός που θα επίλυε πολλά σημαντικά κρίσιμα ζητήματα. Και μόλις πριν από λίγες μέρες με επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργού Γεωργίας, Francesco Lollobrigida, ανακοινώθηκε η επικείμενη τελική έγκριση του νομοσχεδίου. Ελπίζουμε ότι το Κοινοβούλιο θα αποφύγει την υιοθέτηση νόμου που θα προκαλούσε προβλήματα στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. και θα παρεμπόδιζε τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, ενώ θα προκαλούσε επίσης άμεση ζημιά στις ιταλικές εταιρείες του κλάδου. Είναι σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία στη Βουλή να κάνει μια ανοιχτή και ενημερωμένη συζήτηση, ώστε το νομοσχέδιο να τροποποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Στις 25 Οκτωβρίου, ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Francesco Lollobrigida, απάντησε σε δύο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει ένα σημαντικό νομοσχέδιο από τη διαδικασία ελέγχου της Ε.Ε.
Κατά τη συζήτηση στην αίθουσα οι βουλευτές τόνισαν ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και υπονομεύει τους οικονομικούς και βιώσιμους στόχους ανάπτυξης της Ιταλίας – σε πλήρη αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία, η Δανία και η Ολλανδία, που επενδύουν σε φυτικές και καλλιεργημένο κρέας. Οι βουλευτές, επίσης, υποστήριξαν ότι οι Ιταλοί καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν και να καταναλώνουν ελεύθερα καλλιεργημένο κρέας, όταν λάβει ρυθμιστική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Όπως τόνισε η GFI Europe ως απάντηση στο σχέδιο νόμου, περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς καταναλωτές ενδιαφέρονται ήδη να αγοράσουν καλλιεργημένο κρέας.
Απαντώντας στις ερωτήσεις, ο υπουργός επανέλαβε ότι «η απόφαση για απόσυρση της ευρωπαϊκής κοινοποίησης TRIS ελήφθη για να μπορέσει το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσει την εξέταση του νομοσχεδίου. Οι επιτροπές της Βουλής, ωστόσο, είχαν ήδη απορρίψει όλες τις προτεινόμενες τροπολογίες και μόλις σήμερα (25 Οκτωβρίου) έστειλαν αμετάβλητο κείμενο στη Βουλή, το οποίο αναμένεται να γίνει νόμος στις 6 Νοεμβρίου».
Ο υπουργός είπε επίσης ότι επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε κάνει σχόλια, η ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να στείλει νέα ειδοποίηση μετά την τελική ψηφοφορία του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, η Francesca Gallelli εξήγησε: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί ώστε, μέσω των διαδικασιών TRIS, τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή να έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν ένα σχέδιο νόμου πριν αυτό ψηφιστεί. Στην περίπτωση της Ιταλίας, τα ενδιαφερόμενα μέρη της Ε.Ε. είχαν προθεσμία έως τις 30 Οκτωβρίου για να υποβάλουν σχόλια σχετικά με αυτόν τον νόμο, επομένως δεν υπήρχε λόγος για την κυβέρνηση να τον αποσύρει από τη διαδικασία TRIS πριν από αυτήν την προθεσμία. Εάν η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εκφράζουν ανησυχίες για το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει, η Ε.Ε. έχει την εξουσία να εμποδίσει την ψήφισή του. Είναι κρίσιμο να δοθεί στο Κοινοβούλιο η ευκαιρία να κάνει μια ανοιχτή και ενημερωμένη συζήτηση, ώστε το νομοσχέδιο να τροποποιηθεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει εκ νέου την ευκαιρία να εξετάσει το κείμενο πριν γίνει νόμος, συμβαδίζοντας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία TRIS».
Πηγή: gfieurope.org