Λ. Αυγενάκης στην άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε.: “Προτεραιότητα η αποκατάσταση ζημιών της γεωργικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές”

06 September 2023

Λ. Αυγενάκης στην άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε.: “Προτεραιότητα η αποκατάσταση ζημιών της γεωργικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές”

Related Articles

Η άτυπη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στην Κόρδοβα, χθες, επικεντρώθηκε στη χρήση νέων τεχνολογιών για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη κερδοφορίας του γεωργικού τομέα. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., στο Palacio de Congresos της Ανδαλουσίας, προήδρευσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας και Αλιείας της Ισπανίας, Λουίς Πλάνας, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Janusz Wojciechowski.

Παρών και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών της γεωργικής παραγωγής από τις φυσικές καταστροφές, αξιοποιώντας τις δυνατότητες  του ΕΣΣ της ΚΑΠ.

Οι ηγέτες της βιομηχανίας της Ε.Ε. παρουσίασαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους σχετικά με τις τεχνικές και τις λύσεις που θεωρούν πιο αποτελεσματικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για την καλύτερη παραγωγή τροφίμων.

Ο κ. Πλάνας τόνισε ότι «η προμήθεια ασφαλών, θρεπτικών τροφίμων επαρκούς ποιότητας και ποσότητας είναι μια παγκόσμια πρόκληση για ολόκληρο τον πλανήτη», διότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050. Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων στον κόσμο και, ως εκ τούτου, έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει τη λεγόμενη πρόκληση της “μηδενικής πείνας” όπως ορίζεται στην Ατζέντα του 2030 του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Ο κ. Αυγενάκης, με τη σειρά του, στην παρέμβαση που έκανε είπε μεταξύ άλλων: «Αναλογιζόμενος τη σημασία της διατήρησης της ιδιαίτερης αγροδιατροφικής και φυσικής κληρονομιάς της Ένωσης, διαπιστώνω ότι η αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος και το σημερινό θέμα συζήτησης αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή την ανάγκη. Οι έκτακτες καταστάσεις στον αγροτικό τομέα επιτάσσουν να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και συγχρόνως να χτίζουμε με στέρεα βήματα την μακροπρόθεσμη προοπτική του. Και ερχόμενος στο πρώτο σας ερώτημα, θεωρώ σαφές ότι η καινοτομία είναι το κλειδί για βιώσιμα συστήματα τροφίμων και η τεχνολογική αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα ο καταλύτης για την πράσινη μετάβαση. Η πλήρης ψηφιοποίηση της γεωργίας, η παρακολούθηση των γεωργικών εκτάσεων μέσω δορυφόρων, η ανθρακοδεσμευτική γεωργία, η γεωργία ακριβείας και η γονιδιακή επεξεργασία αποτελούν τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στους γεωργούς. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση της χρήσης των γεωργικών εισροών με μείωση της εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, εξυπηρετεί όχι μόνο τον στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και αυτόν της ενεργειακής αυτονομίας – έναν στόχο που επηρεάζει άμεσα όλους τους υπόλοιπους. Η παραγωγή περισσότερων με λιγότερα, “more with less”, δεν αποτελεί αντίφαση αλλά μια μεγάλη πρόκληση για την ευρωπαϊκή γεωργία. Τέλος, οι παρεμβάσεις για τον μετριασμό των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτελέσουν το σημαντικότερο μέσο για την ομαλή συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας, ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή μετάβαση. … Αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα, η ξηρασία και η μεγάλης έκτασης καλοκαιρινές πυρκαγιές έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες και τον γεωργικό προγραμματισμό στις διάφορες περιφέρειες της χώρας. Η αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών της γεωργικής παραγωγής είναι επομένως πρώτη προτεραιότητα».

Ο υπουργός τόνισε τη δυναμική που έχει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο το οποίο στην πλήρη αξιοποίησή του αποτελεί το όχημα για την ανάδειξη ενός ακόμη ισχυρότερου αγροδιατροφικού τομέα στην Ε.Ε. ενώ κλείνοντας πρόσθεσε: «Η νέα ΚΑΠ πρέπει να εξελιχθεί, πρέπει να αναβαθμιστεί  και κυρίως να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών με μεγαλύτερη ευελιξία. Να μείνει περισσότερο στα προβλήματα που διαρκώς εμφανίζονται στο προσκήνιο, με προτεραιότητα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Μπορεί η Ελλάδα να ανέβηκε τρεις βαθμίδες σε επίπεδο καινοτομίας ωστόσο, όμως, δεν μένουμε ικανοποιημένοι, θέλουμε ακόμη περισσότερο. Η καινοτομία πρέπει να μπει περισσότερο στο χώρο της αγροτικής παραγωγής, της ευφυούς γεωργία. Πρέπει να δουλέψουμε σε συνεργασία με όλα τα ιδρύματα, αλλά και με όλους τους ομολόγους μου προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ευρώπη πρέπει να πάει ψηλότερα, πρέπει να πάει καλύτερα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχει».

06 September 2023
Banner