Η μείωση των βοοειδών επιφέρει πολλαπλές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία
Related Articles
Η μείωση των βοοειδών στην Ευρώπη δημιουργεί πολλαπλές αντιδράσεις και συνέπειες στις οικονομίες των χωρών. Μία απ’ αυτές είναι και το κλείσιμο του εργοστασίου βόειου κρέατος του Ομίλου VION Food στο Bad Bramstedt της Γερμανίας. Η εταιρεία Vion απασχολεί περίπου 250 εργαζόμενους στο συγκεκριμένο σφαγείο, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, παρ’ ότι η διεύθυνση της εταιρείας εξετάζει την πιθανή μεταφορά εργαζομένων σε άλλες τοποθεσίες στις οποίες η Vion έχει σφαγεία.
Η Vion είπε ότι οι λόγοι που οδηγούν στο κλείσιμο είναι η μείωση του πληθυσμού των βοοειδών στη βόρεια Γερμανία, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της αγοράς των σφαγείων αλλά και η γενική πίεση που δέχεται η γερμανική αγορά ζωικών πρωτεϊνών, εν μέρει λόγω της τάσης προς λιγότερη κατανάλωση κρέατος.
Ο Ronald Lotgerink, διευθύνων σύμβουλος της Vion, δήλωσε: «Το προγραμματισμένο κλείσιμο των σφαγείων αποτελεί μέρος της ευελιξίας στα σημερινά δεδομένα της και στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης, η οποία βρίσκεται υπό πίεση. Μπροστά στον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των τιμών, τις κοινωνικές εξελίξεις και τους κανονισμούς που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η γεωργία και η βιομηχανία κρέατος, λαμβάνουμε μέτρα για να διατηρήσουμε την παραγωγή κρέατος στη Γερμανία υγιή και να προσφέρουμε στους αγρότες μελλοντικές προοπτικές».
Ήδη από το 2012 η Vion έχει λάβει μέτρα στο Bad Bramstedt ενόψει της σταδιακής μείωσης του αριθμού των βοοειδών στη Βόρεια Γερμανία, προσαρμόζοντας τη δυναμική της στη νέα κατάσταση.
Σε ανακοίνωσή της, μάλιστα, ανέφερε: «Για το συμφέρον των αγροτών της ώστε να διατηρήσουν σύντομα τις διαδρομές μεταφοράς για τα βοοειδή σφαγής στο μέλλον και, προς όφελος της καλής διαβίωσης των ζώων, η Vion θα διερευνήσει την προσφορά των επαρκώς διαθέσιμων δυνατοτήτων σφαγής στον Βορρά, τις επόμενες εβδομάδες».
Είδος πολυτελείας τα χάμπουργκερ
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, στην Αμερική τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Αντιθέτως, τα μηνύματα που έρχονται είναι πως τα χάμπουργκερ και οι μπριζόλες, σε λίγο καιρό, θα είναι προϊόντα για λίγους.
Οι λόγοι για τους οποίους τα κλασικά προϊόντα διατροφής για τον μέσο Αμερικανό θα αρχίζουν να γίνονται είδος πολυτελείας είναι φυσικά η αυξημένες τιμές των βοοειδών οι οποίες αναμένεται να ανέβουν ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, είναι η ραγδαία συρρίκνωση της παραγωγής βοοειδών ειδικά μετά το «πλήγμα» της ξηρασίας τα τελευταία χρόνια, που καθιστά πιο ακριβή την εκτροφή των ζώων. Όμως, ένας ακόμα λόγος είναι οι διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία τα τρία χρόνια της πανδημίας που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής. Έτσι οι κτηνοτρόφοι ωθούνται στο να ξεπουλήσουν τα βοοειδή, φέρνοντας τον αριθμό τους στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Η παραγωγή βοείου κρέατος στις ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά μείωσης άνω των 2 δισεκατομμυρίων λιρών το 2024, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1979, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.
Με το κόστος να αυξάνεται για σχεδόν κάθε επίπεδο της εκτροφής βοοειδών, οι κτηνοτρόφοι λένε ότι εξαντλούνται οι λόγοι για να αντικαταστήσουν τα ζώα που στέλνουν για σφαγή, πόσο μάλλον να μεγαλώσουν τα κοπάδια τους. «Ξοδεύουμε 1 εκατομμύριο δολάρια για να βγάλουμε 4.000 δολάρια», είπε ο Ryan Stromberger, ένας κτηνοτρόφος στη νοτιοδυτική Νεμπράσκα.
Στα ύψη ο κιμάς
Με λιγότερο διαθέσιμο βόειο κρέας, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να περιμένουν χαμηλότερες τιμές προς το παρόν. Οι τιμές του μοσχαρίσιου κιμά, είναι αυξημένες περισσότερο από 20% από το 2020 και -όπως επισημαίνεται- θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.
Οι τιμές φαίνεται να «δοκιμάζουν» την όρεξη της Αμερικής για βόειο κρέας, το οποίο συνέχισε να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια παρά τις πολυετείς συζητήσεις για την υγεία, την εστίαση στον κλιματικό αντίκτυπο από την εκτροφή βοοειδών και τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα φυτικών πρωτεϊνών, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν αγοράζουν το βόειο κρέας σε μια συγκεκριμένη τιμή, οι άνθρωποι αλλάζουν συμπεριφορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Kroger, Rodney McMullen και πρόσθεσε: «Όταν οι μπριζόλες αρχίζουν να φτάνουν σε μια συγκεκριμένη τιμή, θα μπορούσαν να γίνουν ένα είδος πολυτέλειας».
Ένας κτηνοτρόφος συνήθως εκτρέφει μοσχάρια και τα πουλά. Οι ζωοτροφές θρέφουν τα βοοειδή και στη συνέχεια πωλούνται σε εταιρείες συσκευασίας κρέατος, οι οποίες σφάζουν τα ζώα και πωλούν το κρέας σε εταιρείες τροφίμων, λιανοπωλητές ή εστιατόρια. Μια διακοπή σε ένα μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σύστημα.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας
Στις αρχές του 2020, οι συσκευαστές κρέατος έκλεισαν προσωρινά τα εργοστάσια όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αρρώστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η ημερήσια χωρητικότητα στις εγκαταστάσεις μειώθηκε προσωρινά έως και 45%, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οι συσκευαστές κρέατος δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να προσλάβουν αρκετούς εργάτες για να λειτουργήσουν πλήρως τα εργοστάσιά τους.
Οι κτηνοτρόφοι κρατούσαν τα βοοειδή μεν, αυξάνοντας το κόστος, δε. Όταν μπορούσαν να φέρουν τα βοοειδή τους σε μηχανές επεξεργασίας κρέατος, έπαιρναν λιγότερα χρήματα για τα ζώα λόγω της υπερβολικής προσφοράς. Στο τέλος, οι τιμές του βόειου κρέατος ανέβηκαν σε υψηλά ρεκόρ, καθώς οι μεταποιητές δεν μπορούσαν να προμηθεύσουν επαρκώς τα ράφια των καταστημάτων.
Πέρυσι, η προσφορά βόειου κρέατος ανέκαμψε καθώς τα επίπεδα στελέχωσης της βιομηχανίας άρχισαν να βελτιώνονται. Οι εταιρείες κρέατος πρόσφεραν στους εργαζόμενους υψηλότερες αμοιβές και άλλα προνόμια, ενώ αυτοματοποιούσαν περισσότερα μέρη των εργοστασίων τους.
Οι τιμές των βοοειδών βελτιώθηκαν για τους κτηνοτρόφους, αλλά μέχρι τότε ο πληθωρισμός ανέβασε τις τιμές των καυσίμων, των ζωοτροφών και του εξοπλισμού. Η μεγάλη ξηρασία σε πολλές βασικές πολιτείες παραγωγής βοοειδών, όπως η Νεμπράσκα, η Οκλαχόμα και το Τέξας, οδήγησαν σε μεγαλύτερο κόστος.
Καθώς το κόστος στις φάρμες αυξάνεται, ορισμένοι κτηνοτρόφοι επιλέγουν να μειώσουν τα κοπάδια τους. Η παραγωγή βόειου κρέατος αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια περισσότερο από 5% σε σχέση με πέρυσι, στην πρώτη πτώση σε ετήσια βάση από το 2015, σύμφωνα με την πρόβλεψη του USDA.
Πηγή: just-food.com