Η νέα Γενετική Τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα σε φυτά και ζώα
Related Articles
- Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην εκστρατεία της ΕFSA «Safe2Eat» 2024 για την ασφάλεια των τροφίμων
- Επικαιροποίηση των κριτηρίων ασφαλείας για την Listeria monocytogenes στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα
- Νέα ενεργή μεμβράνη συσκευασίας από Έλληνες επιστήμονες που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του χοιρινού κρέατος
Ο νόμος για τη Γενετική Τεχνολογία ψηφίστηκε στις 23 Μαρτίου, στην Αγγλία, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, προκειμένου να ενισχυθεί η επισιτιστική ασφάλεια ενόψει της κλιματικής αλλαγής και διασφαλίζοντας ότι η Αγγλία θα γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της γεωργίας και της καινοτομίας των τροφίμων.
Ο νόμος θα θέσει σε κίνηση αλλαγές που θα επιτρέψουν στους αγρότες να καλλιεργούν ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στην ξηρασία, θα μειώσουν τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και θα βοηθήσουν στην εκτροφή ζώων που προστατεύονται από επιβλαβείς ασθένειες. Η Αναπαραγωγή Ακριβείας, όπως λέγεται αυτός ο νέος νόμος, περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογιών όπως η γονιδιακή επεξεργασία για την προσαρμογή του γενετικού κώδικα των οργανισμών, δημιουργώντας ευεργετικά χαρακτηριστικά στα φυτά που μέσω της παραδοσιακής αναπαραγωγής θα χρειαστούν δεκαετίες για να επιτευχθούν. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να δημιουργούν με ασφάλεια τρόφιμα που είναι πιο ευέλικτα, προσαρμόσιμα και άφθονα για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου, θα εισαχθεί ένα νέο επιστημονικό και εξορθολογισμένο ρυθμιστικό σύστημα για τη διευκόλυνση μεγαλύτερης έρευνας και καινοτομίας στην αναπαραγωγή ακριβείας με αυστηρότερους κανονισμούς να παραμένουν σε ισχύ για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).
Για το νέο αυτό δεδομένο, ο υπουργός Τροφίμων Mark Spencer δήλωσε: «Ο νόμος περί γενετικής τεχνολογίας είναι εξαιρετικά νέα για τους Βρετανούς καταναλωτές και αγρότες. Οι τεχνολογίες εκτροφής ακριβείας είναι το μέλλον της παραγωγής τροφίμων και αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου το 40% των καλλιεργειών παγκοσμίως χάνεται κάθε χρόνο από πλημμύρες, παράσιτα και άλλους εξωγενείς παράγοντες και αυτός ο νέος νόμος θα ξεκλειδώσει τη βιομηχανία αγρο-βιοτεχνολογίας μας για να υποστηρίξει την ανθεκτική παραγωγή τροφίμων για τις επόμενες δεκαετίες».
Για τη χρησιμότητα του νέου νόμου, μίλησε και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Defra, Γκίντεον Χέντερσον: «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τη γεωργική επιστήμη. Η ικανότητα χρήσης γονιδιακής επεξεργασίας για την πραγματοποίηση ακριβών, στοχευμένων αλλαγών στον γενετικό κώδικα των οργανισμών, με τρόπο που μπορεί να μιμηθεί την παραδοσιακή αναπαραγωγή, επιτρέπει την ανάπτυξη νέων ποικιλιών καλλιεργειών που είναι πιο ανθεκτικές στα παράσιτα, πιο υγιεινές για κατανάλωση και πιο ανθεκτικές στην ξηρασία και τη ζέστη καθώς οι κλιματικές αλλαγές».
Ο νόμος περί γενετικής τεχνολογίας (εκτροφής ακριβείας) καλύπτει φυτά και ζώα που αναπτύχθηκαν μέσω τεχνικών μεθόδων όπως η επεξεργασία γονιδίων. Αυτό είναι διαφορετικό από τη γενετική τροποποίηση (ΓΤ), η οποία παράγει καλλιέργειες που περιέχουν γενετικές αλλαγές οι οποίες δεν θα μπορούσαν να έχουν συμβεί μέσω της παραδοσιακής αναπαραγωγής ή να έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο.
Ο νόμος διασφαλίζει ότι προτού δούμε οποιεσδήποτε αλλαγές στην αγορά, η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων θα συμβουλευτεί τη νέα νομοθεσία για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και θα εκπονήσει μια νέα αναλογική αξιολόγηση κινδύνου για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που εκτρέφονται με βάση τη νέα μέθοδο. Η Αγγλία προσχωρεί σε χώρες όπως η Αργεντινή, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία που έχουν ήδη θεσπίσει παρόμοια νομοθεσία, οδηγώντας την καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα και βοηθώντας στην καταπολέμηση των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Αν και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για βελτίωση της καινοτομίας, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη διασφάλισης της καλής μεταχείρισης των ζώων στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακολουθούμε μια προσέγγιση βήμα προς βήμα, επιτρέποντας τη χρήση τεχνολογιών αναπαραγωγής ακριβείας με φυτά που ακολουθούν πρώτα τα ζώα αργότερα.
Πηγή: gov-uk