Τοξικός κίνδυνος από το κρέας κυνηγιού

31 August 2022

Τοξικός κίνδυνος από το κρέας κυνηγιού

Related Articles

Το κυνήγι καταναλώνεται ευρέως σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπολογιστεί ότι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον ένα γεύμα κρέας κυνηγιού την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι καταναλωτές πιστεύεται ότι τρώνε περίπου 11 εκατομμύρια τόνους κρέατος που προέρχεται από άγρια θηράματα. Μεγάλο μέρος αυτού προέρχεται από τον κοινό φασιανό,  η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου θανατώνεται χρησιμοποιώντας πυρομαχικά κυνηγετικού όπλου από μόλυβδο.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS One αναφέρει ότι τα σφάγια φασιανών που σκοτώνονται με αυτόν τον τρόπο, περιέχουν ενσωματωμένα μικρά μεταλλικά θραύσματα, εκτός από σφαιρίδια κυνηγετικού όπλου.

«Ενώ οι σφαίρες μολύβδου συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στο κυνήγι, οι άνθρωποι που τρώνε φασιανούς και άλλα παρόμοια πτηνά είναι πολύ πιθανό να καταναλώνουν, επίσης, πολλά μικροσκοπικά θραύσματα», είπε ο καθηγητής Ρις Γκριν από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η χρόνια έκθεση ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα μολύβδου, σχετίζετασι με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, με ορισμένες επιπτώσεις να εμφανίζονται σε άτομα με ακόμη και χαμηλού επιπέδου έκθεση στο τοξικό μέταλλο. Αυτοί που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις του μολύβδου περιλαμβάνουν μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Στους ενήλικες, η έκθεση σε μόλυβδο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και νεφρικής βλάβης. Στα μικρά παιδιά, είναι γνωστό ότι μειώνει το IQ και στα αγέννητα μωρά μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική ανάπτυξη.

Για να διερευνήσουν την παρουσία μολύβδου σε πτηνά που σκοτώθηκαν με κυνηγετικό όπλο, οι ερευνητές μελέτησαν νεκρά πτηνά που αγοράστηκαν από λιανοπωλητές και φασιανούς που σκοτώθηκαν νόμιμα από κυνηγούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο παρελθόν θεωρούσαν ότι ένα σφαιρίδιο μολύβδου ενσωματωμένο σε ένα σφάγιο φασιανού παραμένει άθικτο και θα μπορούσε να αφαιρεθεί καθαρά πριν καταναλωθεί ο φασιανός, αποφεύγοντας κάθε κίνδυνο για την υγεία, είπε ο καθηγητής Γκριν και συνέχισε: «Η μελέτη και η τεχνολογία απέδειξαν σε ποιο βαθμό αυτό δεν ισχύει. Τρώγοντας φασιανό, οι άνθρωποι άθελά τους τρώνε μόλυβδο που είναι τοξικός».

Πηγή: independenceguardian-com

31 August 2022
Banner