Περί ελέγχων και αποτελεσματικότητας
Related Articles
«Σαρωτικοί» ήταν οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή εορταστική περίοδο στην αγορά κρέατος, σύμφωνα με τα στοιχεία που λάβανε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι έλεγχοι αυτή τη φορά εκτυλίχθηκαν συντονισμένα από τις περιφερειακές κτηνιατρικές αρχές (ΔΑΟΚ), τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ, αλλά και από κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του ΣΔΟΕ.
Δημοσιεύτηκε στο Meat News No 100, στη στήλη Από το τέλος
Συνολικά από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήσαμε από το ΥΠΑΑΤ πραγματοποιήθηκαν 2.014 έλεγχοι από όλους τους παραπάνω φορείς. Αριθμός ρεκόρ, τουλάχιστον για τα δεδομένα των τελευταίων ετών.
Τι άλλαξε φέτος;
Συστάθηκε μια 14μελής Ομάδα Εργασίας, η οποία με συντονίστρια την γενική γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, συμπεριέλαβε από τα κεντρικά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, τους επικεφαλής των αντίστοιχων ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, μέχρι ανώτατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, στελέχη της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ. Η Ομάδα αυτή είχε την ευθύνη να συντονίσει τους επίσημους ελέγχους στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος και την συμμόρφωση της αγοράς με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος.
Τα αρμόδια κλιμάκια πραγματοποίησαν ελέγχους σε χερσαία και θαλάσσια σημεία εισόδου της χώρας, σφαγεία, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, βιομηχανίες κρέατος, ψυκτικές αποθήκες, κεντρικές αγορές, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, μαζική εστίαση. Στόχος να αποτραπούν νοθείες προϊόντων, παράνομες ελληνοποιήσεις και να προστατευτούν παραγωγοί και καταναλωτές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι παραβάσεις που σημειώθηκαν δεν ξεπέρασαν τις 150 και τα ευρήματα των ελέγχων δεν διαφέρουν από τα «συνηθισμένα» στην αγορά. Η αγορά δείχνει να έχει συμμορφωθεί στους κανόνες που έχει θέσει η πολιτεία. Βέβαια θα έχει αξία να ανακοινωθεί το πλήρες πόρισμα των ελέγχων που θα παραδοθεί στα χέρια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τις 20 Ιανουαρίου που έχει ορισθεί ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου της παραπάνω Ομάδας Εργασίας, ώστε να δούμε ποια ακριβώς είναι τα ευρήματα των ελέγχων και να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την λειτουργία της αγοράς.
Η πρώτη εικόνα πάντως είναι ότι φέτος το πρόβλημα στην αγορά ήταν οι τιμές. Ειδικά οι αυξημένες τιμές στα αμνοερίφια απέτρεψαν πολλούς καταναλωτές, με αποτέλεσμα να μείνουν απούλητες ποσότητες σε ορισμένα σημεία πώλησης.
Η τιμή θα εξακολουθήσει για λίγους μήνες ακόμη να είναι ο αστάθμητος παράγοντας στην αγορά, αφού τόσο το κόστος παραγωγής, όσο και η γενικότερη διαταραχή στη διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών έχουν δυσκολέψει την παγκόσμια κτηνοτροφική παραγωγή.
Με αυτές τις σκέψεις ας ευχηθούμε το 2022 να φέρει υγεία και την πολυπόθητη έξοδο από τις ιδιότυπες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Γιώργος Κατερίνης
Στη φωτογραφία εικονίζεται η βιτρίνα από το κρεοπωλείο του Παύλου Καρκαμπούνα στην Άρτα. Η βιτρίνα αυτή αναδείχθηκε στην 1η θέση στον μηνιαίο διαγωνισμό βιτρίνας που διενεργεί το Meat News