Σε χαμηλές τιμές συνεχίζει να κινείται η αγορά του αμνοεριφίου

07 April 2021

Σε χαμηλές τιμές συνεχίζει να κινείται η αγορά του αμνοεριφίου

Μιλούν: Παναγιώτης Πεβερέτος, Στέργιος Κύρτσος, Γιάννης Γκουρομπίνος, Τριαντάφυλλος Τσαδήμας

Παρά τις αυξημένες εξαγωγές τα τελευταία χρόνια, η αγορά του πρόβειου και αίγειου κρέατος εξακολουθεί να είναι εποχιακή κυρίως αγορά. Η οικιακή κατανάλωση περιορίζεται κατά κύριο λόγο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αβεβαιότητας στην αγορά. Η εστίαση που συνήθως απορροφά ένα σημαντικό κομμάτι ζήτησης σε αρνί και κατσίκι βρίσκεται σε συνθήκες lockdown.

Γράφει ο Γιώργος Κατερίνης

Δημοσιεύθηκε στο Meat News Νο 92 (Απρίλιος 2021)

Το Meat News δίνει το λόγο στους… ειδικούς, ανιχνεύοντας πώς διαμορφώνεται η συγκεκριμένη αγορά. Τα ερωτήματα που θέσαμε σε όλους είναι κοινά:

1.Πώς έχει κινηθεί η αγορά του αμνοεριφίου την προηγούμενη χρονιά; Πόσο επηρεάστηκε από την πανδημία;

2.Πώς κινούνται οι τιμές; Ποιο ρόλο έχουν παίξει οι εξαγωγές;

3.Ποιες είναι οι προβλέψεις για την αγορά του Πασχαλινού αρνιού;

Πεβερέτος Παναγιώτης, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Τα περισσότερα αρνιά έχουν πουληθεί σε χαμηλές τιμές

1. Την προηγούμενη χρονιά επηρεάστηκε πάρα πολύ ο κλάδος μας, όπως είναι γνωστό και γι αυτό είχαμε ζητήσει και δόθηκε μια «κορωνο-αποζημίωση» των 4 ευρώ ανά θηλυκό ζώο σε όσες εκμεταλλεύσεις είχαν παραδώσει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα. Και βέβαια περιμένουμε ακόμα να πληρωθούν περίπου 4,5 χιλιάδες αιγο-προβατοτρόφοι, οι οποίοι εξαιρέθηκαν άδικα, όπως παραδέχτηκε και το Υπουργείο. Πέρσι οι τιμές που πουλήθηκαν τα σφάγια είναι από 3,50€ έως 4€, όταν το κόστος είναι 5 ευρώ. Είχαμε μια ανάταση τα Χριστούγεννα, με μικρότερες ποσότητες βέβαια από ότι το Πάσχα, όπου η τιμή έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις και 5,80€.

2. Από το τέλος Ιανουαρίου οι συνάδελφοι κάτω από την αδυναμία να ταΐσουν τα ζώα τους με την τεράστια αύξηση των ζωοτροφών που είχαμε από τον περασμένο Νοέμβριο, που κυμάνθηκε από 25% έως και 40%, αναγκάστηκαν να διώχνουν τα αρνιά για να παίρνουν περισσότερο γάλα, αλλά και για να έχουν ρευστότητα να αγοράσουν τροφές. Πουλήθηκαν είτε σφαγμένα, είτε ζωντανά σε εμπόρους σε χαμηλές τιμές και όλα αυτά θα διοχετευθούν στην αγορά του Πάσχα. Τα σφάγια δόθηκαν 3,50 – 3,80€ το κιλό και ως ζων βάρος από 1,05€ σε κάποια νησιά έως 2,30€.

Οι εξαγωγές για Ιταλία και Ισπανία για το καθολικό Πάσχα τράβηξαν κυρίως μικρά αρνιά και κατσίκια μέχρι 7 κιλά σε τιμές 4,40 - 4,80 €.

3. Για να κάνουμε μια πρόβλεψη για την Πασχαλινή αγορά πρέπει να κινηθούμε σε δυο επίπεδα:

-Πόσο θα τα δώσουν οι έμποροι που τα έχουν αγοράσει χαμηλά είτε σφαγμένα στα ψυγεία, είτε θα τα σφάξουν τώρα;

-Πόσο θα τα δώσουν όσοι έχουν κρατήσει ζώα.

Είναι ρευστά ακόμα τα πράγματα με την πανδημία, αν θα σταματήσει το λοκντάουν, αν θα ισχύσουν ή όχι περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις το Πάσχα. Η γνώμη μου είναι ότι όσοι έχουν κρατήσει ζώα, θα υπάρξει ζήτηση και θα τα δώσουν πάνω από 5 ευρώ.

Γκουρομπίνος Γιάννης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα όπως άλλες χρονιές

1. Η πανδημία άλλαξε τη ζωή όλων μας, άλλαξε ο τρόπος ζωής, αλλά και ο τρόπος διατροφής. Από τη στιγμή που έκλεισαν οι χώροι μαζικής εστίασης αυτό επηρέασε και την κατανάλωση του αμνοεριφίου. Πέρυσι η χρονιά είχε αυξομειώσεις στην τιμή. Κατά τη διάρκεια της περσινής προ-πασχαλινής περιόδου λόγω των συνθηκών που επιβλήθηκαν ενώ η τιμή κυμαινόταν στα 4,50 με 4,80€, από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά υπήρξε μια απότομη άνοδος της τιμής, την οποία καρπώθηκαν πολύ λίγοι.

Όλο το 2020 τα αρνιά σφάχτηκαν στα 4,50€ με μια εξαίρεση τις δυο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα που ανέβηκε η τιμή στα 5€.

2. Το 2021 υπάρχει μια ροή στην αγορά, φεύγουν τα αρνιά δεν τα κρατούν οι παραγωγοί. Ένας λόγος είναι η μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών. Είναι τέτοιο το κοστολόγιο που όταν ένας παραγωγός «φτιάχνει» αρνιά τα δίνει. Υπάρχει ακόμα μεγάλη εξαγωγή για το καθολικό Πάσχα, που φέτος ήταν ένα μήνα νωρίτερα από το ορθόδοξο. Η τιμή της εξαγωγής είναι σταθερή στα 4,30€.

Η τιμή του γάλακτος εξανεμίστηκε από την άνοδο των ζωοτροφών. Να σας μεταφέρω τι λέει ένας απλός τσομπάνος: «Τα άλλα τα χρόνια μπορεί να ήταν φθηνό το γάλα, αλλά είχα τα ζώα χορτάτα. Φέτος ανέβηκε το γάλα, αλλά τα ζώα είναι νηστικά». Δεν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες των ζώων λόγω της μεγάλης αύξησης τιμής των ζωοτροφών.

3. Η εκτίμησή μου είναι ότι φέτος δεν θα υπάρχουν πολλά αρνιά για το Πάσχα, θα υπάρχει μειωμένη διάθεση. Δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα, όπως άλλες χρονιές. Καλούμε τον Έλληνα καταναλωτή να προτιμά και να στηρίξει το ελληνικό αρνί και κατσίκι γιατί δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο στον κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να το διακρίνεις γιατί έχει ανοικτό ρόδινο χρώμα.

Κύρτσος Στέργιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων

Ελπίζουμε σε άνοδο των τιμών

1. Η αιγο-προβατοτροφία έχει φθάσει στα όρια της κατάρρευσης και της συρρίκνωσης. Έχουν φύγει πολλές εκμεταλλεύσεις λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών σε γάλα και κρέας. Η πτώση των τιμών ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Μόνο τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ανοδική τάση στην τιμή του αιγο-πρόβειου γάλακτος λόγω ζήτησης, αλλά κι αυτή την έχει εξανεμίσει η αύξηση των ζωοτροφών. Η κατάσταση των κτηνοτρόφων είναι απελπιστική, κάποιοι δεν έχουν ούτε τα προς το ζην. Σαφώς έχει επηρεάσει και η πανδημία με τα συνεχή λόκνταουν, μειώθηκαν οι εξαγωγές.

Οι τιμές ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ακόμη και την περίοδο του Πάσχα. Μια μικρή αναλαμπή υπήρξε στην περίοδο των Χριστουγέννων όπου έφτασε η τιμή στα 5,50 - 6€. Διαφορετικά όλο το 2020 η τιμή έμεινε στα 3,80 - 4€. Η ζήτηση επίσης ήταν πολύ χαμηλή λόγω και της εστίασης που ήταν σε απαγόρευση.

2. Το αρνί έχει φθάσει να πωλείται σε δυο περιόδους – Χριστούγεννα και Πάσχα. Φέτος πιστεύω ότι η τιμή θα είναι υψηλή, σε αντίθεση με τα 2-3 τελευταία χρόνια. Ειδικά αν πάνε καλά οι εξαγωγές. Η τιμή επηρεάζεται και από τις εισαγωγές συγχρόνως, που φέτος δεν προβλέπονται αφού τα μέτρα απαγόρευσης στις μετακινήσεις ισχύουν και στις άλλες χώρες και το αν θα γίνουν παράνομες ελληνοποιήσεις. Και αυτό παίζει το ρόλο του.

3. Θα υπάρχει επάρκεια γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε ακόμα σε λοκντάουν, οι καταναλωτές δεν έχουν μεγάλη καταναλωτική δυνατότητα. Να σημειώσουμε ότι φέτος το Πάσχα και η Πρωτομαγιά συμπίπτουν, άρα μιλάμε για μια αγορά. Ελπίζουμε σε άνοδο των τιμών και ήδη δείχνει να υπάρχει ζήτηση στο αιγο-πρόβειο κρέας.

Ο κλάδος μας χρειάζεται μια ώθηση θεσμικά με ενισχύσεις ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση. Η ραγδαία αύξηση των τιμών των ζωοτροφών μας έχει καθηλώσει.

Τσαδήμας Τριαντάφυλλος, Κρεαταγορά Λαμίας

Η εξαγωγή είναι μια πολύ καλή διέξοδος

1. Η περσινή ήταν μια μέτρια χρονιά. Εμείς δεν θα υπήρχαμε αν δεν υπήρχαν οι εξαγωγές. Το Πάσχα δημιουργήθηκε πρόβλημα γιατί δεν ειδοποιήθηκε έγκαιρα ο κόσμος ότι δεν θα του επιτραπεί να φύγει από την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις γενικά.

Σε ποσοστό 80% το πρόβειο και κατσικίσιο κρέας πωλείται σε ταβέρνες, ψησταριές. Χωρίς την εστίαση δεν μπορεί να πωληθεί αρνί και κατσίκι.

2. Η εξαγωγή για το Πάσχα των καθολικών σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ανεβάζει τις τιμές. Η τιμή πώλησης κυμαίνεται στα 4,60€ μέχρι 5€ το κιλό. Η εξαγωγή είναι μια πολύ καλή διέξοδος για το αμνοερίφιο. Υπάρχει μια αυξητική τάση εξαγωγής στις αραβικές χώρες, όπου πωλείται ολόκληρο ή τεμαχισμένο. Βέβαια υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις και ειδικά στη θρησκευτική σφαγή.

Δεν υπάρχει εσωτερική κατανάλωση γι αυτό το είδος κρέατος. Ο καταναλωτής στρέφεται σε πιο φθηνά κρέατα κι έτσι το αρνί και το κατσίκι καταναλώνεται μόνο δυο φορές το χρόνο.

3. Η αγορά του Πάσχα θα εξαρτηθεί από το αν επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση από νωρίτερα, ώστε να ξέρει ο κόσμος τι θα κάνει.

Το Πάσχα είναι αργά φέτος και δεν θα υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αρνιών. Εξάλλου ανέβηκε η τιμή του γάλακτος αυτή την περίοδο και γι αυτό οι παραγωγοί σφάζουν τα αρνιά μικρά, ώστε να μπορούν να πωλούν το γάλα.

Η κτηνοτροφία δεν υποστηρίχθηκε και φθάσμαε να έχει συρρικνωθεί η αιγο-προβατοτροφία. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για νέους κτηνοτρόφους, ώστε να ανανεωθεί το ανθρώπινο δυναμικό.

07 April 2021
Banner