Μείωση των εισαγωγών δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

17 April 2013

Μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αποκαλύπτουν τα προσωρινά στοιχεία που δίνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ για τις εισαγωγές κρέατος στη χώρα μας κατά το 2012. Χωρίς βέβαια να ανατρέπεται συνολικά η γενική εικόνα, εν τούτοις είναι σαφές ότι η κρίση στην ελληνική οικονομία και η δυσπραγία των ελληνικών νοικοκυριών οδήγησε σε μια σημαντική μείωση των εισαγωγών στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι εισήγαμε 4,4% λιγότερο κρέας βοοειδών σε σχέση με το 2011, ενώ μείωση (αν και μικρότερη -1,7%) παρουσιάστηκε και στις εισαγωγές χοιρινού. Το μοναδικό επίπεδο στο οποίο σημειώθηκε αύξηση εισαγωγών ήταν αυτό των πουλερικών. Μια εξέλιξη εξαιρετικά αρνητική για την ελληνική πτηνοτροφία, που φαίνεται να υποχωρεί περαιτέρω υπό το βάρος της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας και του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής.
Στα άλλα ενδιαφέροντα που έχουν να μας πουν οι αριθμοί, ξεχωρίζει το γεγονός ότι μολονότι μειώθηκαν οι εισαγωγές, δεν φαίνεται να μειώθηκε εξίσου το χρήμα που έφυγε έξω, μιλώντας τουλάχιστον για το κρέας βοοειδών και χοιροειδών. Μιλώντας μάλιστα για το νωπό βόειο, πρέπει να αναφερθεί ότι η ποσότητα που εισήχθη στη χώρα μειώθηκε, ενώ η αξία που έφυγε έξω, αυξήθηκε σε σχέση με το 2011. Στα χοιρινά η διαφορά είναι ακόμη πιο φανερή, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% αλλά το χρήμα το οποίο καταβλήθηκε γι’ αυτές ήταν 7,6% περισσότερο. Πρακτικά, μπήκε στη χώρα λιγότερο κρέας, που όμως ήρθε πιο ακριβό. Η αντίστροφη κατάσταση παρατηρήθηκε στα πουλερικά. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά, πολύ περισσότερο από το χρήμα που έφυγε γι’ αυτές. Τούτο δικαιώνει την αγορά, που σε όλη τη διάρκεια του 2012 μιλούσε για «άφθονο φτηνό προϊόν» που ερχόταν απ’ έξω.
Η ανάλυση των στοιχείων ανά χώρα έχει επίσης μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα να δείξει, και θα τα διαβάσετε στο τεύχος Μαΐου του MeatNews.

17 April 2013
Banner