Επικεντρωθείτε στην ποιότητα

12 December 2013

"Ας επικεντρώσουν την προβολή τους στην ποιότητα κι ας μη φοβηθούν να πουν στον πελάτη τους την αλήθεια για την προέλευση του κρέατος", κάλεσε το περιοδικό Meat News τους κρεοπώλες, ενόψει της εφαρμογής από 1ης Ιανουαρίου της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στο κρέας. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη στήλη του Γιώργου Κατερίνη στο εορταστικό τεύχος του περιοδικού.

Συνηθίζεται τέτοιες μέρες να καταστρώνονται σχέδια για τη νέα χρονιά. Η αισιοδοξία για το μέλλον είναι από τις κινητήριες δυνάμεις του εμπορίου και γι αυτό καλό είναι να αντλήσουμε όσα περισσότερα θετικά φέρει η εορταστική αγορά. Δίπλα στην αισιοδοξία χρειάζεται η πρόβλεψη, η ανάλυση και το ζύγισμα όλων των δεδομένων, νέων και παλιών, ώστε να αποφύγουμε τις… κακοτοπιές.
Τα δεδομένα, λοιπόν, αλλάζουν κι απαιτείται να τα γνωρίζουν όλοι στην αγορά. Εμείς, με κίνδυνο να γίνουμε δυσάρεστοι, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τους αναγνώστες μας για μια «αλλαγή» που θα αντιμετωπίσουν με την έναρξη της νέας χρονιάς.
Πριν δυο χρόνια μια κοινή υπουργική απόφαση όριζε εκ νέου τα ισχύοντα στην ελληνική αγορά κρέατος σχετικά με την προέλευση – καταγωγή του. Η ΚΥΑ αυτή με αριθμό 412/8932 φέρει την υπογραφή του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αστ. Ροντούλη, μαζί με τις υπογραφές της Φώφης Γεννηματά (αναπλ. υπουργός Εσωτερικών) και του Φίλιππου Σαχινίδη (αναπλ. υπουργός Οικονομικών) και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 3/2/2012. Το κείμενό της όριζε σαφώς ότι σε όλα τα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφής σήμανση πρέπει να αναφέρεται η χώρα καταγωγής – προέλευσης του κρέατος. Η απόφαση αυτή είναι αλήθεια ότι δεν έτυχε και μεγάλης προσοχής από τους επαγγελματίες του κλάδου. Ο λόγος προφανώς ήταν η μεταχρονολογημένη ισχύς της, η οποία ορίστηκε για την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε εκδόθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης οι αναμορφωμένες αγορανομικές διατάξεις, οι οποίες πλέον ονομάζονται Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ κι ήρθαν να θυμίσουν την ύπαρξη αυτής της Απόφασης, ορίζοντας μάλιστα ένα τσουχτερό πρόστιμο για τους παραβάτες: 1.000 ευρώ (το οποίο μπορεί να φθάσει και τα 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος αν οι ενδείξεις θεωρηθούν ανακριβείς ή παραπλανητικές).
Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τη νέα χρονιά, οπότε θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις αυτής της ΚΥΑ και θεωρούμε ότι όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το κρέας χρειάζεται να προετοιμαστούν ανάλογα, για να μη βρεθούν προ… δυσάρεστων εκπλήξεων.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καλούνται με διοικητικό τρόπο να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα – το έλλειμμα ελληνικής παραγωγής κρέατος. Γιατί δεν νομίζουμε να πιστεύει κανείς ότι αν αρχίσουν τα κρεοπωλεία να προβάλλουν ότι πωλούν γαλλικό, γερμανικό, ολλανδικό ή πολωνικό κρέας, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της κτηνοτροφικής μας παραγωγής.
Αντίθετα με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ελεγκτικά ο χώρος διακίνησης του κρέατος, το σοβαρό θέμα της ποιότητας περνά σε δεύτερη μοίρα. Κι εκεί πιστεύουμε ότι τα κρεοπωλεία έχουν στην πλειονότητά τους ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Γιατί η διαχείριση του κρέατος γίνεται από έμπειρους τεχνίτες, η πώληση έχει πιο προσωπικό χαρακτήρα, η σχέση με τον πελάτη χτίζεται μέρα με τη μέρα.
Το στοίχημα είναι να μη διαρραγεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Οι επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν καλύτερα πως η ποιότητα του κρέατος είναι αυτή που θα ξαναφέρει και θα κρατήσει τον καταναλωτή στο κατάστημά τους.
Ας επικεντρώσουν την προβολή τους στην ποιότητα κι ας μη φοβηθούν να πουν στον πελάτη τους την αλήθεια για την προέλευση του κρέατος.

6e36b-AFISA-KREOPOLWN_SMALL

12 December 2013
Banner