Γενναία μέτρα για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων ζητά και ο Χαρακόπουλος
Related Articles
«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται πραγματικά να αντιμετωπίσει παθογένειες, εκκρεμότητες, να δώσει λύσεις και σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, οι οποίες όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι γιγαντώθηκαν την περίοδο της 5ετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτά τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την επί των άρθρων συνεδρίαση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός εστίασε στο μείζον ζήτημα με τους βοσκότοπους λέγοντας ότι το θέμα αυτό έχει ταλαιπωρήσει αρκετά και τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τις εκάστοτε ηγεσίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του «γιατί η δικαστική διεκδίκηση που ξεκινήσαμε τότε με τον εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον κ. Χαλκιά, είχε ευτυχή κατάληξη για τη χώρα με την επιστροφή 466 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν επιβληθεί ως πρόστιμα την περίοδο 2008-2012. Θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω, ότι επειδή υπήρξαν κτηνοτρόφοι που τη διετία 2013-2014 απώλεσαν μέρος των ενισχύσεών τους χωρίς υπαιτιότητά τους θα πρέπει να αναληφθεί μέριμνα, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η απώλεια εισοδήματος που είχαν εκείνη την περίοδο».
Ο κυβερνητικός βουλευτής έκανε ιδιαίτερη «αναφορά στην απώλεια εισοδήματος που είχαν συνολικά οι κτηνοτρόφοι (αγελαδοτρόφοι, χοιροτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι) κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι λόγω της επιβολής του lockdown. «Γνωρίζετε ότι υπήρξε λόγω του ιδιαίτερου τρόπου που γιορτάστηκε φέτος το Πάσχα μείωση στη ζήτηση αμνοεριφίων. Γνωρίζετε ότι υπήρξε μειωμένη κατανάλωση αλλά και μειωμένες τιμές παραγωγού. Δυστυχώς, αυτές οι μειωμένες τιμές δεν υπήρξαν και στον καταναλωτή. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία με γενναία μέτρα»
Συνεπώς, απαιτείται να δοθεί ενίσχυση και στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να λειτουργήσουν τα επιστρεφόμενα 466 εκατομμύρια από την ΕΕ. «Θα πρέπει να στηριχθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι, το χρειάζονται, γιατί έχουν υποστεί και το προηγούμενο διάστημα μειώσεις στο εισόδημά τους από τις ελληνοποιήσεις που έχουν σημειωθεί στο κρέας και στο γάλα. Μιλούμε για 100.000 οικογένειες αιγοπροβατοτρόφων που αξίζουν νομίζω της προσοχής και της στήριξής μας. Είδα ότι από τα 150 εκατομμύρια του deminimis έχετε ξεκινήσει να δίδετε στους ανθοκόμους, στα βουβάλια στην Κερκίνη και νομίζω, ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να εξειδικευθούν και τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων μας».
Αγροτικές ασφαλίσεις
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γεωργικών ασφαλίσεων και της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση αγροτών. «Πιστεύω ότι η ασφάλιση των αγροτών θα πρέπει να είναι υποχρεωτική. Εάν παύσει να είναι υποχρεωτική θα δημιουργηθεί μέγα ζήτημα, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας, εάν δεν είναι υποχρεωμένοι οι αγρότες να ασφαλίζουν την παραγωγή τους και επαφίεται στο φιλότιμο ή στον πατριωτισμό τους ή στο ενδιαφέρον τους, θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να έχουμε ανασφάλιστους αγρότες που θα παθαίνουν ζημιές και θα προστρέχουν στο κράτος, στα ΠΣΕΑ, στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Η πρόταση η δική μου θα ήταν, εάν εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας, να εμπλακεί μόνο ως πρόσθετη ασφάλιση στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ» υποστήριξε ο κ. Χαρακόπουλος.