Απ. Πάνας: Σε ρόλο «φτωχού συγγενή» ο Έλληνας αγρότης
Related Articles
Με την τοποθέτησή του ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στην πρώτη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Απόστολος Πάνας, μίλησε για ένα σχέδιο νόμου χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, από το οποίο απουσιάζει ο παραγωγικός σχεδιασμός που θα βοηθούσε τον πρωτογενή τομέα να κάνει το καθοριστικό βήμα ανάπτυξης και να πρωταγωνιστήσει στη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, τώρα που οι συνθήκες καθιστούν το εν λόγω θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ.
«Τη στιγμή που ο κόσμος καίγεται, τη στιγμή που ο Έλληνας αγρότης συνεχίζει να παίζει το ρόλο “φτωχού συγγενή” στο πρόγραμμα στήριξης που έχετε εξαγγείλει, εσείς νομοθετείτε εισάγοντας μια σειρά από ρυθμίσεις που αποτελούν αντικαταστάσεις και τροποποιήσεις παλαιότερων νομοθετικών διατάξεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάνας.
Ο κ. Πάνας εστίασε την κριτική του ιδίως στην τάση του αρμόδιου Υπουργείου να νομοθετεί για να διευθετήσει εκκρεμότητες και να συμπληρώσει διαδικαστικά κενά του παρελθόντος. Δε δίνονται για άλλη μια φορά απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που έχει απευθύνει το Κίνημα Αλλαγής ιδίως κατά την κρίση του κορονοϊού και απασχολούν τον αγρότη στην καθημερινότητά του. Όπως π.χ. τί θα γίνει με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αν θα υπάρξει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αν θα υπάρξει ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων ή πώς θα αξιοποιηθεί το ποσό των 446 εκ. ευρώ που επιστρέφεται στην Ελλάδα με αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί πραγματικά η αγροτική οικονομία και να επεκταθούν οι δυνατότητες αγροτικών δραστηριοτήτων και παραγωγής μέσω της αύξησης των βοσκήσιμων εκτάσεων.
Ο Βουλευτής Χαλκιδικής καταλήγει: «Πρόκειται για νομοσχέδιο καθαρά διεκπεραιωτικό, που θέλει να περάσει τη λογική του ‘’νοικοκυρέματος’’ των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου. Εγκλωβίζεται σε διαδικαστικού τύπου ρυθμίσεις, ακριβώς για να δείξει ότι έρχεται να τακτοποιήσει, να διευθετήσει χωρίς κανένα απολύτως δείγμα καινοτομίας και ουσιαστικής μεταρρύθμισης –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- που ο αγροτικός κλάδος έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ. Δεν απαντά, φερειπείν, σε θέματα όπως η συμμετοχή των κτηνοτρόφων στα διαχειριστικά σχέδια για τους βοσκότοπους και η απαλοιφή των συνεπειών για τους νέους κτηνοτρόφους από τις καθυστερήσεις των δασαρχείων να αδειοδοτήσουν τους στάβλους που οδήγησε λανθασμένα την διοίκηση (ΥΠΑΑΤ) να τους ζητήσει την επιστροφή της ενίσχυσης για τους νέους αγρότες. Ως πότε το Υπουργείο θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο νομοθέτησης;»