Μεγάλο ενδιαφέρον για το μαύρο χοίρο

14 October 2013

Με σημαντική προσέλευση και αρκετά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου στην Πιερία η εκδήλωση – παρουσίαση για την εκτροφή του μαύρου χοίρου.
Ξεπέρασαν τους διακόσιους όσοι παρακολούθησαν τις ομιλίες που έγιναν την πρώτη μέρα. Ανάμεσά τους αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, αρχών, επιστήμονες και ειδικοί και φυσικά παραγωγοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η αναβίωση αυτής της παραδοσιακής φυλής και οι όροι για την παραγωγική του αξιοποίηση απασχόλησαν τους ομιλητές, οι οποίοι έθεσαν πολλές και διαφορετικές πλευρές για να γίνει αυτή η δραστηριότητα βιώσιμη και ταυτόχρονα να τηρηθούν κανόνες που να εγγυώνται την ποιοτική εκτροφή του μαύρου χοίρου. Άλλωστε οι ομιλητές κάλυπταν ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων.
Την ιστορική διαδρομή του μαύρου χοίρου από την αρχαιότητα, αλλά και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από το πρόγραμμα QUBIC, παρουσίασε ο ερευνητής Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου.
Διάφορες πλευρές της ποιοτικής αξιοποίησης του μαύρου χοίρου, αποφεύγοντας αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος ανέπτυξε ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Ιωάννης Αμβροσιάδης, προκαλώντας προβληματισμό και συζήτηση με το ακροατήριο.
Τη συμβολή της επιστήμης στη διαχείριση του προϊόντος ανέλυσε η επίκουρη καθηγήτρια του τομέα Παθολογίας Χοίρων του ΑΠΘ, Ελένη Τζήκα, ενώ ο Δρ. Αθανάσιος Γκαρσέν, προϊστάμενος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες για τη σχέση του Κέντρου με τους παραγωγούς.
Στην ημερίδα ακόμη μίλησαν ο Αναστάσιος Φαρδέλας για το σύστημα διαχείρισης – ιχνηλασιμότητας, η γεωπόνος της Διεύθυνσης Εισροών του ΥΠΑΑΤ Ελισάβετ Ηλιοπούλου, ο σεφ Νικόλαος Φωτιάδης, ενώ στοιχεία για την προσπάθεια που ξεκινούν οι παραγωγοί του μαύρου χοίρου έδωσαν τόσο ο Νίκος Φωτιάδης, η φάρμα του οποίου συνδιοργάνωσε την εκδήλωσε, όσο και η Κυριακή Σαραβά, πρόεδρος του συνεταιρισμού των εκτροφέων.
Πολλοί και σημαντικοί ήταν ακόμη οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης, που πήραν το λόγο και χαιρέτησαν: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Μόσχος Κορασίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Δίου Γιώργος Παπαθανασίου, η διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Πιερίας Ευδοκία Γεωργίου- Κίτσιου.
Μεγάλη ήταν η παρουσία στελεχών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση έκλεισε με δείπνο, όπου τα προϊόντα του μαύρου χοίρου ήταν στο επίκεντρο. Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στη μονάδα του κυρίου Φωτιάδη κι έκλεισε με ένα ωραίο γεύμα.

14 October 2013
Banner