ΠΕΚΔΥ: Ιδιώτη «κτηνίατρο εκτροφής» μεθοδεύει εν κρυπτώ το ΥΠΑΑΤ

07 November 2013

ΠΕΚΔΥ: Ιδιώτη «κτηνίατρο εκτροφής» μεθοδεύει εν κρυπτώ το ΥΠΑΑΤ

Με μια σφοδρή ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι το ΥΠΑΑΤ προωθεί εν κρυπτώ (και χωρίς να το έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση) το «νεοφανές σχήμα του ιδιώτη κτηνιάτρου εκτροφής». Συγκεκριμένα, το Υπουργείο φέρνει για ψήφιση εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή Κυρωτικό νομοσχέδιο στο οποίο προστέθηκαν τα άρθρα 62 και 64 παρ. 8, με τα οποία, όπως υπογραμμίζει η ΠΕΚΔΥ «υποχρεώνεται κάθε κτηνοτρόφος να προσλάβει ιδιώτη κτηνίατρο εκτροφής τον οποίο και θα πληρώνει. Μέσα σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς για τη χώρα μας, αντί να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ώστε να αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης της οικονομίας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επιβάλλει ένα ακόμη δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, με αποτέλεσμα οι μικρές κτηνοτροφικές μονάδες να μην μπορούν να επιβιώσουν».
Στη μακροσκελή ανακοίνωσή τους οι κτηνίατροι του Δημοσίου μιλούν για μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με την Κοινοτική Νομοθεσία, δημιουργεί προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων ελέγχου, απαξιώνει μέχρι καταργήσεως τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας, με συνέπειες για την κτηνοτροφία αλλά και για τη δημόσια υγεία.
Σε μια στιγμή που «η Ε.Ε. έχει καταδικάσει τη χώρα μας για έλλειψη κτηνιάτρων στις Κτηνιατρικές Δημόσιες Υπηρεσίες και πρόσφατα επανέλαβε τις συστάσεις της για την στελέχωση τους, η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις πολιτικές των προκατόχων της, αντί να ανταποκριθεί στην προφανέστατη ανάγκη να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο κτηνιατρικό προσωπικό, ώστε να αποτραπεί η πορεία αποδυνάμωσης παραχωρεί τις αρμοδιότητες σε ιδιώτες» σημειώνει χαρακτηριστικά η ΠΕΚΔΥ και αναφέρει αναλυτικά τις ενστάσεις της:
«Η διάταξη του άρθρου 62 και 64 παρ. 8 αντίκειται στην Κοινοτική Νομοθεσία διότι ο ιδιώτης κτηνίατρος σύμφωνα με την οδηγία 64/432/ΕΟΚ όπως ορίζεται στο άρθρο 14 παρ. 3 τμήμα Β, υπόκειται στον έλεγχο της αρμόδιας αρχής και πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις… “ιι) να μην έχει δεσμούς οικονομικούς ή οικογενειακούς με τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο της εκμετάλλευσης.” Η προώθηση του ιδιώτη «κτηνίατρου εκτροφής» που αμείβεται από τον κτηνοτρόφο είναι αντίθετη και με τη διάταξη του Καν. (ΕΚ) 882/2004 περί σύγκρουσης συμφερόντων ελέγχου (ελεγκτή και ελεγχόμενου). Ειδικότερα αναφέρεται στο άρθρο 4. ορισμός των αρμόδιων αρχών και κριτήρια λειτουργίας, παρ. 2 “Οι αρμόδιες αρχές μεριμνούν…β) ώστε το προσωπικό που διενεργεί τους επίσημους ελέγχους να μην επηρεάζεται από συγκρούσεις συμφερόντων.”
[…]
Δε διασφαλίζεται σίγουρος αριθμός «κτηνιάτρων εκτροφής», αφού όπως είναι απόλυτα φυσικό, όλα εναπόκεινται στις διαθέσεις και στη θέληση των συναδέλφων που θα ζητήσουν να κριθούν σαν τέτοιοι. Ακόμη κι αν κάποιοι υπογράψουν σύμβαση για να αναλάβουν σαν “κτηνίατροι εκτροφής”, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα την κρατήσουν μέχρι το τέλος. Ας μας εξηγήσουν οι Γενικοί Διευθυντές (συνάδελφοι) και ο κ. Υπουργός πόσοι ιδιώτες κτηνίατροι θα πάνε να εμβολιάσουν ζώα στην Πίνδο, στην ορεινή Πελοπόννησο, στην Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στον Κάβο Ντόρο, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου όταν δεν υπάρχουν προσφορές ούτε στις παρυφές των μεγάλων πόλεων για τέτοιες δουλειές; Το ότι θα υπάρξει μια αναπόφευκτη εγκατάλειψη κάποιων τέτοιων συμβάσεων, προσθέτει επιπλέον προβλήματα στις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, επειδή τοπικά είχαν κάνει άλλους προγραμματισμούς και θα τους προκύπτουν νέες καταστάσεις.
[…]
Θεωρούμε ότι αυτές και μόνο οι πλευρές επαρκούν για να καταδείξουν το τι είδους προβλήματα θα λύσει η εφαρμογή του “κτηνιάτρου εκτροφής”. Φοβόμαστε δε, ότι μετά από ακόμα 1-2 άσκοπα χαμένα χρόνια μετά τη εφαρμογή του, το ζωικό κεφάλαιο της χώρας θα βρίσκεται ακόμα πιο πίσω υγειονομικά απ’ ό,τι είναι σήμερα, έτσι που να χρειάζεται να διανυθεί μελλοντικά ακόμα μεγαλύτερη απόσταση για να καλυφθεί το επιπλέον κενό.
[…]
Οι συνάδελφοι Δημόσιοι κτηνίατροι που στους “κτηνιάτρους εκτροφής” προσδοκούν τη μετατόπιση μέρους του αντικειμενικά δύσκολου και πολλαπλού έργου τους, ας έχουν υπόψη τους ,ότι η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας, είναι οι ιδιώτες κτηνίατροι να ασκήσουν αρχικά την εφαρμογή της εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου και να επεκταθούν αργότερα σε όλους τους επίσημους ελέγχους με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση ύπαρξης του Δημόσιου χαρακτήρα των Κτηνιατρικών ελέγχων ,την προστασία της Δημόσιας Υγείας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας .
Επίσης καθιστούμε σαφές ,πως πρόθεσή μας δεν είναι να στερήσουμε από τους συναδέλφους ιδιώτες θέσεις εργασίας ,αλλά να διασφαλίσουμε το Δημόσιο Χαρακτήρα άσκησης του κτηνιατρικού επαγγέλματος στους τομείς εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, ευζωίας και επισήμων ελέγχων».

07 November 2013
Banner