Μέτρα για την προστασία τους ζήτησαν οι κτηνοτρόφοι

19 November 2013

Την άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων ζήτησαν οι κτηνοτρόφοι που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη. Την συγκέντρωση είχε καλέσει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και συμμετείχαν παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από άλλες περιοχές έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης χθες Δευτέρα 18/11.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρεται:
"Οι συγκεντρωθέντες κτηνοτρόφοι από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και άλλες περιοχές της, καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την κακή πολιτική που ασκείται σε βάρος μας και η οποία μας έχει οδηγήσει στη διαρκή εξαθλίωση και φτώχεια. Καταγγέλλουμε τα ανεπαρκή μέτρα για την προστασία των ζώων μας από διάφορες ασθένειες, την κακή τους αποζημίωση, τις περικοπές στην καταβολή των επιδοτήσεων, την κακή διαχείριση του θέματος των βοσκοτόπων και της νέας ΚΑΠ, το ξεπούλημα της φέτας, την έλλειψη προστασίας των τιμών από τη λειτουργία των καρτέλ, τη μη επίλυση θεσμικών αιτημάτων, όπως οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, το ξεπούλημα της Δωδώνης και της Αγροτικής τράπεζας, την έλλειψη μέτρων προστασίας, ενίσχυσης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και τη μη δημιουργία ΕΛΓΑ ζωικής παραγωγής. Ζητούμε :
1. Την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης – στήριξης και προστασίας των κτηνοτρόφων
2. Τη χάραξη εθνικής στρατηγικής και αναπτυξιακής πολιτικής για την κτηνοτροφία
3. Μέτρα προστασίας της φέτας
4. Καλύτερες τιμές στο γάλα και κρέας με ταυτόχρονη μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή
5. Τη ρύθμιση του θέματος των βοσκοτόπων και την άμεση πληρωμή όλων των επιδοτήσεων
6. Τη νομιμοποίηση όλων των σταυλικών εγκαταστάσεων και την απαλλαγή τους από κάθε είδους φορολόγηση.
Ζητούμε επίσης άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Η κτηνοτροφία μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδό μας από την κρίση. Η κτηνοτροφία μπορεί να σώσει την Ελλάδα, αν ληφθούν μέτρα και πολιτικές αποφάσεις που θα σώσουν την ίδια από τα σχέδια καταστροφής της".

19 November 2013
Banner