Οι αρχές κινητοποιήθηκαν μετά το θόρυβο

15 April 2014

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν στην αγορά οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των προσφορών για το πασχαλινό αρνί από αλυσίδα σούπερ μάρκετ, οι αρμόδιες υπηρεσίες… κινητοποιήθηκαν. Να θυμίσουμε ότι την Κυριακή παρατηρήθηκε ιδιαίτερη προσέλευση καταναλωτών σε συγκεκριμένη αλυσίδα, η οποία διαφήμισε ότι διαθέτει ελληνικά αρνιά ολόκληρα προς 3,99 ευρώ το κιλό. Σε πολλά καταστήματα τα αρνιά εξαντλήθηκαν σε λίγη ώρα.
Η πρώτη ανακοίνωση από κρατική υπηρεσία ήταν αυτή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία τη Μ. Δευτέρα κάλεσε τους καταναλωτές «να προγραμματίσουν εγκαίρως τις αγορές για το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι, προκειμένου να έχουν δυνατότητα επιλογών ως προς την τιμή και την ποιότητα των διατιθέμενων αμνοεριφίων και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε προμηθευτές που διαφημίζουν την πώληση προϊόντων σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές». Για τους προμηθευτές απλά γράφει ότι «οφείλουν να διαθέτουν εύλογες ποσότητες λαμβάνοντας υπόψη το είδος του προϊόντος, την κλίμακα διαφήμισης αυτού και την τιμή πώλησης. Εφόσον δεν είναι δυνατή η διάθεση εύλογων ποσοτήτων για εύλογο χρονικό διάστημα, οφείλουν να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους καταναλωτές».
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ανακοίνωσή του που εξέδωσε σήμερα (15/4) αναφέρει ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ – Δήμητρα προέβησαν σε επιτόπιους ελέγχους «προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση της υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων που διακινούνται σε προσφορά κατά την διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας καθώς και κάθε άλλη παράμετρος ορθής και εμπορικής πρακτικής». Όπως γράφει η ανακοίνωση «ελέγχονται η υγιεινή και η ασφάλεια του συσκευασμένου προϊόντος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, η ορθή πρακτική αποθήκευσης, συντήρησης και έκθεσης προς πώληση των συσκευασμένων τεμαχίων νωπού κρέατος αμνοεριφίων, η προέλευση των σφάγιων, το δίκτυο διακίνησης και όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας από την εκτροφή, το σφαγείο μέχρι την κατανάλωση, η τήρηση της κρεοσκοπικής επιθεώρησης και της κατάλληλης σφράγισης των αμνοεριφίων στο σφαγείο προέλευσης, το ισοζύγιο των ποσοτήτων κρέατος κατά την προμήθεια και την πώληση του προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό, κάθε άλλη σχετική τεχνική, ποιοτική και υγειονομική προδιαγραφή του συγκεκριμένου προϊόντος που διατίθεται ως νωπό κρέας αρνιού στην αγορά.

15 April 2014
Banner