Οι γαλακτοπαραγωγοί για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος

22 January 2014

Οι γαλακτοπαραγωγοί για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος

«Σκοπιμότητα» διακρίνουν πίσω από την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος οι αγελαδοτρόφοι. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες (21/1) οι πρόεδροι του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής και της Ένωσης Φυλής Χολστάιν μίλησαν για κίνδυνο αφανισμού του κλάδου, αφού μια τέτοια απόφαση θα επιτρέψει τις αθρόες εισαγωγές, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι να μη μπορούν να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές.
Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, βάσει και πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ, σχεδιάζει την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής από 5 σε 10 ημέρες, κάτι στο οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους δυο εκπροσώπους των παραγωγών οι τιμές πώλησης του φρέσκου γάλακτος δεν απέχουν πολύ από τις τιμές σε άλλες χώρες και ενώ η τιμή παραγωγού είναι στα 0,43 ευρώ και η βιομηχανία χρεώνει το γάλα χονδρική 0,85 ευρώ το λίτρο, στα ράφια των σούπερ μάρκετ φθάνει να πωλείται 1,10- 1,20 ευρώ. Έδωσαν μάλιστα στοιχεία από τα οποία φαίνεται ότι σε μια πενταετία υπάρχει μείωση 40% του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας, ενώ οι ανάγκες της χώρας σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ικανοποιούνται κατά 60% από εισαγωγές.
Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν από την Πολιτεία 5ετή σχεδιασμό ανάπτυξης για τον κλάδου που θα πρέπει να περιλαμβάνει:
1) Πριμοδότηση των μονάδων που εφαρμόζουν πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και διατηρούν δικά τους παράγωγα.
2) Απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των μονάδων (άδεια λειτουργίας). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την αδειοδότηση μονάδων στην Ολλανδία απαιτούνται 11 ημέρες και στην Ελλάδα 2 χρόνια, με 16 εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τον Έλληνα παραγωγό να αντιμετωπίζεται ως ένας δόλιος τύπος που θέλει να μολύνει το περιβάλλον.
3) Αυστηρότατος έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ των ισοζυγίων για την αποφυγή ελληνοποιήσεων και από τον ΕΦΕΤ για την τήρηση αγορανομικών διατάξεων.
4) Ενημέρωση του καταναλωτή - σε συνεργασία με τις ενώσεις καταναλωτών - για την ποιοτική αξία του ελληνικού γάλακτος και πέραν αυτού τη σημασία της κατανάλωσης ελληνικού γάλακτος για την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους καταναλωτές.
5) Σύνδεση φυτικής και ζωικής παραγωγής, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα με στόχο την αύξηση της επάρκειάς μας σε ζωοτροφές.
6) Δυνατότητα χρηματοδότησης των παραγωγών από τις τράπεζες μέσω της εκχώρησης γάλακτος. Το δάνειο θα είναι ετήσιας διάρκειας και η αποπληρωμή του θα γίνεται σε 12 μηνιαίες δόσεις με κάθε δόση να μην υπερβαίνει το 25% της συνολικής μηνιαίας αξίας του γάλακτος. Με τον τρόπο αυτό ο παραγωγός θα μπορεί να αγοράζει εγκαίρως ζωοτροφές για να διατηρήσει ή να αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο.
7) Ορισμό από την πολιτεία τεσσάρων εργαστηρίων για τον έλεγχο – με έξοδα των παραγωγών- της υγείας των αναπαραγωγικών ζώων, ώστε να άμεσα να αντιμετωπίζονται νοσήματα που προκαλούν σημαντικές απώλειες στις παραγωγικές μονάδες.
8) Αυστηρό έλεγχο της ασυδοσίας των αλυσίδων πώλησης τροφίμων. Δεν είναι δυνατόν οι αλυσίδες να κερδίζουν από την πώληση του τελικού προϊόντος όσο πληρώνεται ο παραγωγός και την ίδια στιγμή ενώ εισπράττουν ζεστό χρήμα να πληρώνουν τα εργοστάσια με επιταγές 8 -10 μηνών, κάτι που τελικά καταλήγει στις πλάτες των παραγωγών και δυναμιτίζει την ελληνική κτηνοτροφία.
9) Εφαρμογή σε πανελλήνια κλίμακα προγράμματος εξάλειψης των ασθενειών και παύση αποζημίωσης ή και αφαίρεση άδειας λειτουργίας σε όσους παρουσιάζουν συνεχώς υποτροπές, καθώς αποτελούν ένα συνεχή κίνδυνο και μόνιμη πηγή μόλυνσης για τους σωστούς παραγωγούς.
10) Αυστηρούς και λεπτομερείς υγειονομικούς ελέγχους και ελέγχους γενεαλογικών πιστοποιητικών των εισαγόμενων ζώων αναπαραγωγής.

22 January 2014
Banner