Προς παράταση της ζωής του φρέσκου γάλακτος
Οι διαρροές στον Τύπο για συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας ως προς την παράταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 11 ημέρες προκαλούν την αντίδραση των κτηνοτρόφων. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "υπέκυψε στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων (εισαγωγέων – πολυεθνικών) στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος".
Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΕΚ παραθέτει τις "τραγικές συνέπειες" που θα έχει η παράταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος:
- Θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές υποβαθμισμένης ποιότητας γάλακτος, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη επιβαρυμένο σήμερα με 2 δις € ελλειμματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
- Θα αποτελέσει θανατηφόρο χτύπημα όχι μόνο για την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία αλλά και για την γαλακτοβιομηχανία παραγωγής φρέσκου ελληνικού γάλακτος.
- Οι Έλληνες καταναλωτές καλούνται να καταναλώσουν, έστω με μικρή μείωση της τιμής που αμφισβητείται και αυτό, γάλα υποβαθμισμένο, εισαγόμενο, αγνώστου προέλευσης, αφού πρόσφατα έχει αφαιρεθεί η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης.
- Οι 100.000 περίπου απασχολούμενοι άμεσα ή έμμεσα με τον τομέα της αγελαδοτροφίας (παραγωγή, εμφιάλωση, διακίνηση γάλακτος) θα έχουν να αντιμετωπίσουν έντονο το φάσμα της ανεργίας και την απαξίωση τεράστιων επενδύσεων που έχουν γίνει στον τομέα.
- Όσον αφορά το φρέσκο γάλα μιας ημέρας μόνο τοπικές κοινωνίες μπορούν να τροφοδοτηθούν και όχι μεγάλα αστικά κέντρα. Εξάλλου και σήμερα αυτό μπορούσε να γίνει αφού, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 113/1999, καθορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης του φρέσκου γάλακτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες.
Και η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας τους βουλευτές "να μην συμφωνήσουν στην καταστροφή της ελληνικής αγελαδοτροφίας και στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Τους καλούμε να προστατέψουν τον Έλληνα καταναλωτή".