Αλλαγή προσώπων στο ΥΠΑΑΤ

10 June 2014

Νέα πρόσωπα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έφερε ο ανασχηματισμός. Νέος υπουργός αναλαμβάνει ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ., Γεώργιος Καρασμάνης (φωτογραφία) και νέος αναπληρωτής υπουργός ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο Αθ. Τσαυτάρης μένει εκτός κυβέρνησης, ενώ ο Θ. Λεονταρίδης αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών. Τα θέματα που μένουν ανοικτά πολλά, με κυριότερο την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη νέα ΚΑΠ, αλλά και το νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες που μόλις πρόσφατα κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Τσαυτάρης.

Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής ο νέος υπουργός Γ. Καρασμάνης αναφέρθηκε στους στόχους του: "Θεωρώ ότι η σημερινή μου παρουσία στο τιμόνι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί επιστέγασμα μιας μακρόχρονης και επίπονης θα έλεγα πορείας στον αγροτικό χώρο. Γιατί πάντοτε στη ζωή μου πίστευα και πιστεύω ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για τη χώρα μας έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή. Η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία όχι απλά έχουν μέλλον, αλλά μπορούν να γίνουν ένας από τους βασικούς στυλοβάτες στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, προσαρμοζόμενοι φυσικά στα σύγχρονα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό στρατηγικό θα έλεγα ρόλο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων τα προσεχή χρόνια.
Μπορούμε και πρέπει να βασιστούμε στον πρωτογενή τομέα. Φτάνει φυσικά να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε τον κόσμο της υπαίθρου και όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν, μετατρέποντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε πραγματικό επιτελικό όργανο χάραξης και εφαρμογής αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής και όχι απλά θεατή των εξελίξεων.
Στόχος όλων μας δεν μπορεί να είναι παρά η απελευθέρωση των τεράστιων δυνάμεων που κρύβει μέσα της η ελληνική ύπαιθρος και η ενεργοποίησή τους στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής με σεβασμό τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με βασική προτεραιότητα στη διάθεση με τους καλύτερους δυνατούς όρους του προϊόντος, του μόχθου των αγροτών μας στην αγορά.
Άρα η προσπάθειά μας πρέπει να επικεντρωθεί όχι απλά στην παραγωγή, αλλά και στη διασύνδεση του προϊόντος με την ίδια την αγορά και όλες τις παραμέτρους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Για να το πω πιο απλά, πρέπει να μάθουμε όχι μόνον να παράγουμε καλά, αλλά και να πουλάμε καλά. Να αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας και να αναδεικνύουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να είστε βέβαιοι ότι το μπορούμε".

Ο απερχόμενος υπουργός Αθ. Τσαυτάρης, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο υπουργείο και τους επικεφαλής των εποπτευόμενων οργανισμών είπε ότι σύντομα θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ως καθηγητής. Μεταξύ άλλων τόνισε: " Ήταν μια διαφορετική εμπειρία από την εμπειρία που είχα για το γεωργικό χώρο από αγρότης, αργότερα φοιτητής, μετά Καθηγητής στην Γεωπονική και φυσικά ερευνητής. Ήταν σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία το να θητεύσεις στο τόσο σημαντικό αυτό Υπουργείο και το πιστεύω.
Εμείς πιστεύουμε ότι η γεωργία, ο αγροτικός τομέας είναι ένας πυλώνας που μπορεί να πατήσει πάνω η ανάπτυξη του τόπου και πιστεύω ότι στα δυο χρόνια προσπαθήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή και σε κάποιο βαθμό το καταφέραμε".

10 June 2014
Banner