Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη
Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Γεωργίας Τομ Βίλσακ στο Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών της Ε.Ε. δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν οι διμερείς συζητήσεις για την νέα Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία (TTIP). O κ. Βίλσακ πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Έλληνα υπουργό Γ. Καρασμάνη, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε επεσήμανε στον υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ ότι, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την επίτευξη της συμφωνίας ΤΤΙP θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η σημασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) για την ευρωπαϊκή γεωργία και αγροτική οικονομία. Ο υπουργός υπογράμμισε: «Το ευρωπαϊκό αγροτο-διατροφικό μοντέλο βασίζεται στα υψηλής ποιότητας προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις, ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό μοντέλο στα εμπορικά σήματα. Και αυτή είναι μια διάσταση που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της συμφωνίας ΤΤΙP».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Καρασμάνης ανέφερε την περίπτωση της ελληνικής φέτας, τονίζοντας την αναγκαιότητα της πλήρους προστασίας της – όπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο – σε κάθε συμφωνία με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας του προϊόντος, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από κοινωνικής για την ελληνική ύπαιθρο.
Προσκάλεσε μάλιστα τον κ. Βίλσακ να επιλέξει την Ελλάδα ως μια από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες σχεδιάζει να επισκεφθεί, συνοδευόμενος από αμερικανούς τεχνικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της φέτας στις περιοχές παραγωγής της, που την έχουν αναδείξει ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.
O κ. Βίλσακ συνατήθηκε επίσης με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας. Κατά τις συναντήσεις εμφανίστηκαν και πάλι διαφωνίες που αφορούν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τις τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων, όπως οι πλύσεις με χλώριο των σφαγίων πουλερικών. Ο κ. Βίλσακ είπε στους δημοσιογράφους ότι αν η επιστήμη δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές είναι ασφαλείς, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν αυτά τα τρόφιμα.
(Στη φωτογραφία ο Αμερικανός υπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ντ. Τσιόλος).