Αξιολόγηση του μαύρου χοίρου

22 May 2014

Αξιολόγηση του μαύρου χοίρου

Μια ξεχωριστή δραστηριότητα πραγματοποίησε η Φάρμα Φωτιάδη στη διαδικασία διαμόρφωσης και προώθησης ενός νέου προϊόντος. Σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ η Φάρμα που έχει ξεκινήσει την εκτροφή ελληνικού μαύρου χοίρου δοκιμάζει σε πειραματικό στάδιο τη συμπληρωματική διατροφή των χοίρων με πολτό ελιάς που δίνει καινούργια χαρακτηριστικά και ευεργετικά αποτελέσματα.
Με τη βοήθεια του executive chef Νίκου Φωτιάδη πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου σε εστιατόριο της Αθήνας οργανοληπτική αξιολόγηση δειγμάτων αυτής της πειραματική εκτροφής, σε συνδυασμό με δείγματα τεμαχίων από μαύρο χοίρο που δεν έχουν εκτραφεί με πολτό ελιάς και τεμαχίων κοπινού χοίρου. Οι "αξιολογητές" κλήθηκαν να δουν και να αξιολογήσουν αισθητικά και γευστικά τα τρία διαφορετικά δείγματα, χωρίς να γνωρίζουν ποιο είναι ακριβώς το κάθε δείγμα.
Η εκτροφή του μαύρου χοίρου ως γνωστό είναι αναβίωση μιας παραδοσιακής ελληνικής φυλής, η οποία πραγματοποιείται με την βοήθεια επιστημόνων του ΕΚΕΤΑ. Τα ζώα αυτά έχουν επιλεγεί με βάση επιστημονικά κριτήρια τηρώντας τα γενετικά χαρακτηριστικά της φυλής και η προσπάθεια που γίνεται είναι να πιστοποιηθούν όλες οι εκτροφές και να τηρείται ένα αρχείο DNA των ζώων. Ήδη η Φάρμα Φωτιάδη και ορισμένες ακόμη μικρές φάρμες έχουν προχωρήσει στην παραγωγή προϊόντων από αυτά τα ζώα με στόχο να αναδειχθεί μια παραδοσιακή ελληνική φυλή, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τους ειδικούς το κρέας αυτών των ζώων έχει μεγάλη διατροφική αξία.
Στη διαδικασία της αξιολόγησης συμμετείχαν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, αλλά και ειδικοί, προσφέροντας τη γνώμη τους και το... βαθμό τους στην υπηρεσία της ομάδας που πραγματοποιεί αυτό το πείραμα και με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα άρτιο προϊόν.

22 May 2014
Banner